אחת הבעיות השכיחות בחלל הרחם והאגן היא התפתחות ציסטה שחלתית ברחם, זו תופעה גניקולוגית נפוצה יחסית ונשים רבות מאובחנות עם ציסטה. למרות שכיחות התופעה יש לאבחן את הסימפטומים מאחר והציסטה עלולה לגרום לכאבים, לשיבוש במחזור ובקרב נשים מעל גיל 60 הציסטה עלולה להוות סימן אזהרה לסרטן.
חשוב לדעת כי ציסטות בשחלה עלולות להופיע בכל הגילים, עם זאת המשמעות הקלינית של הציסטה שונה בהתאם לגיל המטופלת. בגיל הפריון הציסטה לרוב לא מפריעה מאחר והיא מתפתחת על רקע הורמונלי ובתהליך הביוץ הטבעי והתקין. מרבית הציסטות המתפתחות בביוץ נעלמות לבד. כאשר הציסטה ברחם מופיעה לאחר גיל הפוריות, בדרך כלל לאחר גיל 60, יש להתייחס לתופעה מאחר והציסטה עלולה להעיד על גידול ממאיר ויש לטפל בבעיה בהתאם.
תסמינים עיקריים של ציסטות ברחם
ציסטה היא מעין שק מלא נוזל המתפתח בתוך השחלה, ולרוב אין סימפטומים. במקרים מסוימים הציסטה ברחם גורמת לנפיחות, לכאבי בטן באזור הבטן התחתונה, לכאבי גב תחתון, לחולשה ועוד. הרוב המכריע של הציסטות ברחם אינו מזיק לכן הרופא ימליץ רק על מעקב.
התסמינים העיקריים שעלולים להופיע עקב ציסטות ברחם הם:
- כאבים באזור הבטן התחתונה ו/או האגן.
- כאבים בעת קיום יחסי מין.
- דימום רחמי לא תקין ו/או מחזור לא סדיר.
- בחילות והקאות.
- שינוי בתדירות השתן או בנוחות מתן שתן.
- כאב חד ופתאומי בגלל ציסטה הנתלשת מהשחלה או עקב סיבוב שלה.
- עייפות מוגברת וכאבי ראש.
שני סוגים של ציסטות
ישנם שני סוגים עיקריים של ציסטות ברחם – פתולוגיות ותפקודיות. ציסטה תפקודית מתפתחת כתוצאה מפעילות השחלה, לכן היא נקראת גם ציסטה פונקציונלית ובדרך כלל יש רק לעקוב אחריה מאחר והיא עשויה להיעלם כלעומת שבאה ולרוב היא לא תגרום לתסמינים המוכרים. ציסטה פתולוגית מתפתחת עקב גידול לא מבוקר של התאים בסביבת השחלה, במקרים נדירים הציסטות יהפכו לממאירות.
טיפול בציסטה ברחם
לאחר אבחון ציסטה ברחם בודקים האם היא פתולוגית או תפקודית. יש ציסטות שאינן מחייבות טיפול מאחר והן חולפות מאליהן. בחלק גדול מהמקרים הרופא מאבחן ציסטות תפקודיות לכן הוא יבצע מעקב בלבד. במקרים בהם הציסטה ברחם מתפוצצת או גורמת להפרעה בזרימת הדם, לפיתול השחלה או לפגיעה בפוריות האישה, הרופא לרוב ימליץ על ניתוח זעיר פולשני, במקרים מסוימים הוא ימליץ על ניתוח פתוח.
שיטת הלפרוסקופיה הניתוחית נחשבת כיום לשיטה המועדפת והמומלצת על ידי הרופאים לצורך כריתת ציסטה ברחם, זהו ניתוח זעיר פולשני המחייב ניסיון וידע רב, הרופא המיומן מקפיד על כריתה נכונה וחלקה של הציסטה, בלי לגרום לפריצתה ברחם, והוא מוציא את הציסטה, מכניס אותה לשקית ייעודית ומוציא אותה מחוץ לבטן.
לעיתים אין ברירה והרופא חייב לבצע פתיחת בטן מלאה, יש מקרים בהם מתחילים בניתוח לפרוסקופי ובגלל הממצאים או גישה בעייתית למיקום הציסטה ברחם ממשיכים לניתוח המחייב פתיחה מלאה של הבטן.