קלינאי תקשורת פועלים לשיפור הפרעות תקשורת ובעיות בליעה המאתגרות אנשים לאורך כל חייהם. קלינאות תקשורת מתייחסת לתקשורת חברתית, דיבור, שפה, קול, שטף וליקויים קוגניטביים-תקשורתיים, כמו גם להפרעות בליעה. קלינאי תקשורת עובדים במגוון מסגרות כמו בתי חולים, מרפאות, בתי ספר, מתקני סיעוד, קליניקות פרטיות ועוד.
אם מפעמת בכם התשוקה לקריירה מתגמלת שתאפשר לכם להשפיע על אחרים ולחולל שינוי בחייהם, תואר בקלינאות תקשורת עשוי להיות הדרך הנכונה.

איך הופכים לקלינאי תקשורת?
הדרך מתחילה בהשגת תואר ראשון בהפרעות תקשורת, ובמעבר בחינת רישוי ממשלתית בקלינאות תקשורת (שפה, דיבור ושמיעה), כדי לקבל ממשרד הבריאות תעודת מקצוע בקלינאות תקשורת.
לימודי תואר ראשון בקלינאות בתקשורת עוסקים במניעה, באבחון, בטיפול ובשיקום של ילדים ואנשים בכול הגילים המתמודדים עם הפרעות תקשורת כמו: שמיעה, שפה ודיבור והפרעות בליעה.
תוכנית הלימודים לתואר הראשון מתפרשת על פני 3.5 שנים וכוללת 7 סמסטרים, שהם כ-35 ש״ש. התוכנית משלבת בין ידע אקדמי לבין התנסות קלינית מקיפה, ומכשירה את הבוגרים לעיסוק בטיפול קליני, במחקר ובפיתוח.
בתחום הידע, תלמדו מגוון נושאים בתחום הפרעות תקשורת ובליעה, כדי שתוכלו להשתלב בעבודה במגוון מסגרות ותחומי התמחות. הנה כמה מנושאי הלימוד המרכזיים:
- אודיולוגיה ומדעי השמיעה
- מקצועות הבריאות ומדעי החיים
- מדעי השפה, הדיבור והבליעה
- מדעי החברה וההתנהגות
- התנסות קלינית:
- באודיולוגיה
- בשפה ובדיבור
דוגמאות לקורסים בלימודי תואר ראשון בהפרעות בתקשורת
תוכנית הלימודים בתואר הראשון בחוג להפרעות בתקשורת כוללת קורסים שונים שיאפשרו לכם לעסוק באבחון ובטיפול באנשים עם הפרעות תקשורת ובליעה, כמו:
- אבחון וטיפול בהפרעות שפה ותקשורת אצל ילדים – קורס זה מספק הן מידע תיאורטי בתחום האבחון והטיפול, והן מידע מעשי באשר לשיטות פרקטיות לאבחון וטיפול.
- תפיסת הדיבור אצל לקויי שמיעה – קורס זה מתמקד בדרך שבה אנשים עם לקות שמיעה תופסים את הדיבור ומצליחים לדבר. בקורס תלמדו על תפיסת הדיבור בקרב אנשים עם לקות שמיעה הנעזרת בחושים השונים, ועל התהליכים והגורמים הכרוכים בהפקת הדיבור אצל אנשים אלה.
- גדילה והתפתחות במהלך מחזור החיים – קורס זה מספק מידע על השינויים הגופניים והנפשיים שעוברים בני האדם במהלך חייהם מרגע לידתם ועד לפטירתם. למעשה, הקורס עוסק בנושאים הקשורות לגדילה והתפתחות, להתפתחות חברתית, להתפתחות קוגניטיבית ולהתמודדות עם מחלות כרוניות, כולל הכרות עם מקרים קליניים שונים.
למה כדאי להיות קלינאי תקשורת?
סטודנטים רבים המתלבטים באשר למסלול הלימודים המתאים להם, תוהים אם קריירה בקלינאות תקשורת היא הדרך הנכונה עבורם.
אנשים שעוסקים בתחום, מספרים שמדובר בעבודה מטלטלת פיזית ונפשית, כך שחשוב שתהיה לכם תשוקה אמיתית כדי שתוכלו ליהנות מהסיפוק מהתגמולים שמקצוע זה מציע לכם. קחו בחשבון שבתור קלינאי תקשורת שעובדים כל הזמן עם מטופלים ועוסקים ללא הרף בבעיות תקשורת, סביר להניח שתצטרכו להיות דרוכים ומסורים במהלך רוב יום העבודה.
בניגוד לקריירות אחרות המציעות לכם להתחיל בעבודה ברמת ההתחלה ולהתקדם באופן אנכי, קלינאי תקשורת נשארים בתפקיד דומה במהלך חיי הקריירה שלהם. עם זאת, מקצוע זה מציע לכם גמישות רבה. המשמעות היא שתוכלו לבחור אם לעבוד עם מבוגרים או עם ילדים, אם להתמקד בהפרעות בדיבור (כמו גמגום) או בבעיות בליעה. תוכלו גם לבחור אם לעבוד בקליניקה פרטית או בבית ספר, ולמעשה להגדיר לעצמכם גם את מסגרת העבודה וגם את מספר השעות שאתם רוצים להשקיע בכול יום עבודה שלכם. גמישות זו מתאימה במיוחד להורים שמחפשים שעות עבודה גמישות ונוחות לגידול הילדים שלהם.