בית פרטי הוא ככל הנראה חלומם של רבים. ואולם, מכיוון שמדובר בנכס הכלכלי המרכזי בחיינו, תהליך בניית הבית הנכסף הינו ארוך, מורכב ויקר, שכולל מעורבותם של בעלי מקצוע רבים. אלו חייבים לעבוד בשיתוף פעולה כדי להגיע לתוצאה הרצויה. כדי לצלוח את התהליך ולהבין מה יש לעשות בכל שלב ושלב שלו, ריכזנו כאן את כל המידע הנחוץ לכם.
שלב התכנון המקדים
בטרם תחילת תכנון הבית, ישנם מספר דברים שיש לעשות. ראשית יש לבחור את אזור הבנייה. ככל שהקרקע נמצאת במיקום מבוקש יותר (אזור המרכז), כך מחירה יהיה גבוה יותר. לכן חשוב להגדיר את האזור בו אנו מעוניינים לבנות ולהגדיר את גמישותנו בנוגע אליו.
כפועל יוצא מכך, יש להגדיר את קו התקציב שלנו; כלומר, לקבוע מהו המחיר אותו נהיה מוכנים לשלם בעבור קרקע במיקום אותו בחרנו.
מבחינת ביורוקרטיה, ישנם מספר עניינים בהם יש לטפל בשלב זה. המרכזי שבהם הוא היטל השבחה (במידה ונדרש). באם מדובר במכירת קרקע, ההיטל משולם ע”י מוכר הקרקע ברגע המכירה.
עניין נוסף הוא אגרות בנייה, המשולמות לרשות המקומית הרלוונטית. באופן טבעי, אלו עשויות להשתנות מרשות לרשות. אגרות אלו נוגעות לתשתיות- ביוב, מדרכות, כבישים, ועוד.
הוצאות ביורוקרטיות נוספות- תשלום למכון התקנים בעבור עריכת חוזה התקשרות, אגרות צילומי תוכניות והוצאות נוספות במעמד רכישת הקרקע בעבור אנשי מקצוע שמטפלים בהשגת כלל האישורים לעיל; קרי, שכר טרחה לעורכי דין ומתווכים.
שלב תכנון הבית
לאחר שבחרנו היכן אנו רוצים לבנות את ביתנו, רכשנו את הקרקע והשגנו את כלל הרישיונות והאישורים מהמדינה, נעבור לשלב החשוב ביותר בתהליך בניית הבית עצמו, והוא שלב התכנון.
זהו השלב בו נכנסים לתמונה האדריכל, שמתכנן את תוכנית המתאר של הבית; מעצב פנים, שיוצר את התכנון הפנימי של הבית (ריהוט, אבזור, גופי תאורה ועוד); מהנדס החשמל שמטפל ומתכנן את מערכות החשמל, מהנדס אינסטלציה שאחראי על חיבור תשתיות הבית (צנרות מים וביוב) וכן מפקח בנייה שידאג שהכל יבוצע באופן תקני וחוקי.
בשלב זה, יש גם לטפל בקלת היתר בנייה מהרשויות. עת שמתקבל התכנון הסופי של הבית מידי האדריכל, בהתאם לחוק התתכנון והבנייה עליו לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובנייה לשם קבלת היתר בנייה. חשוב לציין כי לא ניתן להתחיל בבניית הבית בטרם מתקבל היתר זה.
כמה כל זה עולה לנו?
כאמור, כבר מהשלב הראשוני ביותר של בחירת אזור הבנייה, ברי כי ההוצאות על תהליך בניית הבית משתנות מאזור לאזור ומאדם לאדם. ואולם, ריכזנו לכם את העלויות הממוצעות של שלבי התהליך לשם קבלת תמונת מצב כללית.
לפי הערכה גסה וכללית, עלויות הבנייה של בית בישראל עומדות על 5,000-7,000 ₪ למ”ר. ככל שרמת אנשי המקצוע, חומרי הבנייה ושכר העובדים גבוהים יותר, כך מחירים אלו מטפסים בהתאם.
אגרת היתר הבנייה, המשולמת כאמור לוועדת התכנון המקומית, עולה בממוצע כ-35 ₪ למ”ר. אגרות צילומי התוכניות עולות כ-3,000 ₪ בממוצע. אגרות הבנייה עבור התשתיות עולות בממוצע כ-250 ₪ למ”ר, והתשלום למכון התקנים עבור חוזה ההתקשרות עומד על כ-2200 ₪.
מבחינת אנשי מקצוע, עלותו הממוצעת של אדריכל מתומחרת ב-150 ₪ למ”ר, לא כולל מע”מ, ועלות העסקתו של מהנדס בניין עומדת על כ-35 ₪ למ”ר בממוצע. עלותם של שאר אנשי המקצוע משתנה גם היא ועולה/יורדת בהתאם לרצונות האינדיבידואליים של כל אדם.