במציאות של ימינו ישיבה מול מחשב היא מבין הפעילויות הנפוצות ביותר שמקיים המין האנושי. רבים מאיתנו מבלים שעות ארוכות מדי יום בישיבה מול מחשב, בין אם בבית, במשרד או בכל מקום אחר. לכן חשוב מאוד לדעת כיצד יושבים נכון מול המסך מבלי לגרום נזק עתידי אפשרי. בכתבה הבאה ניתן טיפים בנושא זה.
למען עתיד ילדינו
ישיבה נכונה מול מסך המחשב היא פעולה נחוצה עבור כל אחד ואחת מאיתנו, ועל אחת כמה וכמה עבור הדור הצעיר. ילידי שנות האלפיים הורגלו למסכים עוד משחר ינקותם וצפויים לבלות מולם זמן ניכר למשך כל חייהם. על כן עבורם הנזק המצטבר האפשרי מישיבה לא נכונה (אימוץ תנוחה בעייתית, רכישה לא מותאמת של כיסאות למשרד וכדומה) הוא הגבוה ביותר. בנוסף, ילדים מעצם היותם ילדים רגישים פי כמה ממבוגרים לסביבה פיזית שאינה טובה עבורם. אם כן, כתבה זאת מיועדת עבור כולם, אך עם דגש מהותי על הקהל הצעיר.
שינויים בהרגלי הישיבה
ישיבה לא נכונה מול המסך עלולה להוביל לכאבי גב, כאבי פרקים, ובעיות נוספות בגוף. על כן מוטב לדעת מהם הדגשים לישיבה טובה ולאמץ אותם גם אם הם מאולצים עבורכם בהתחלה. ככל שזמן הישיבה היומי מול המסך ארוך יותר, כך חשוב יותר להקפיד על אימוץ נורמות נכונות לגוף.
ראשית, יש לשבת כשהגוף נשען ככל האפשר אחורנית, עד לתמיכה מלאה של המשענת בגב. כמו כן יש לשבת כשכפות הרגליים נוגעות במלואם במשטח יציב. אם הכיסא גבוה מדי עבור מטרה זו יש להשתמש במדרגה קטנה, הדום ואפילו ספר עב כרס למען שיפור היציבה. חשוב למקם את הכיסא באופן נכון מול שולחן העבודה, כך שתתאפשר תנועה חופשית יחסית של הרגליים במרחב וכן תתאפשר גישה חופשית לחפצים שונים על השולחן מבלי צורך למתוח את הגוף כדי להגיע אליהם (במרחק הושטת יד). גם הידיים צריכות להתייצב בצורה נכונה, ומומלץ להניח אותן ישרות ככל האפשר, גם כאשר משתמשים בעכבר.
בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על הפסקות יזומות לפחות אחת לשעה. בהפסקות אלו יש לחלץ איברים, להתנועע בחופשיות במרחב, ולבהות ככל הניתן בעצמים מרוחקים, על מנת לתת לעיניים מנוחה מההתבוננות הממושכת במרקע.
מקפידים גם בבית
חשוב לאמץ את הרגלי הישיבה לכל סביבת מחשב ולא רק לשעות העבודה במשרד. במקומות העבודה יש לא פעם מודעות גבוהה לעניין זה אשר מתבטאת ברכישת מוצרים מותאמים לעובדים, כגון כיסאות אורתופדיים, מקלדות ארגונומיות וכיוצא בזה. אולם ישיבה ביתית נכונה היא גם עניין חשוב מאין כמותו עבור שמירה על גופנו לטווח הארוך.
חשוב לסדר את סביבת המחשב באופן המיטיב ביותר עבורנו. יש לוודא למשל שמסך המחשב יהיה במרחק מותאם של כ-70 סנטימטר מהמשתמש, ושחלקו העליון יהיה בקו ישר עם העיניים. חשוב גם להקפיד על תאורה נכונה, ולנסות להשתמש בתאורה המזכירה תאורת יום ככל האפשר.
כמו כן, חשוב לנסות ולהגביל את שעות המחשב כך שלא תתרחש ישיבה ארוכה מדי מול המסך. בין אם באמצעות הצבת כללים ברורים, מציאת עיסוקים אחרים וכדומה, חשוב למצוא את עמק השווה בין עבודה מול המסך לבין שמירה על הבריאות.