אורן שגיא, מנכ”ל סיסקו ישראל: “אני מסתכל על החברה הצעירים הללו ורואה את המנהיגים הבאים של המשק הישראלי, המהנדסות והמהנדסים שיובילו את החדשנות הישראלית למקומות מופלאים. עם המוחות הצעירים, היצירתיים והחדשניים הללו, יש לנו כמדינה וכחברה הרבה סיבות לחוש גאווה אמיתית”
בשבוע שעבר התקיים אירוע הסיום של תכנית היזמות הארצית “יזמות דיגיטלית” בשיתוף חברת סיסקו ותעשיידע.
במסגרת התוכנית השתתפו מעל ל-1000 תלמידים מ-52 בתי ספר שונים, בפריסה ארצית מצפון ועד דרום. התוכנית אורכה כשנתיים, במהלכן עוברים התלמידים שיעורים והעשרות בתחום “האינטרנט של הדברים” (IOT) לצד מושגים בסיסיים בעולם ההנדסה. לאורך השנה, מהנדסי סיסקו מעורבים בתהליך החניכה והמנטורינג של התלמידים, דרך מערכת ה-webex. סיסקו משלבת את מערך האקדמיה של סיסקו ותכני הליבה שלה, בדגש על תחום ה-IOT. לצד זאת, התכנית משלבת את אמצעי הטכנולוגיה המגוונים של סיסקו ועובדיה שפועלים בהתנדבות במסגרת התוכנית בדרכים שונות.
מטרת התוכנית היא לחבר את הדור הצעיר למקצועות המדע וההנדסה, ודרך למידה חווייתית לפתח סקרנות למקצועות ולייצר אצלם סקרנות דרך לימוד חווייתי.
אירוע השיא של התוכנית הוא תחרות יזמות בין הקבוצות השונות ברחבי הארץ, המשולבת בהנחייה ומנטורינג של מהנדסים מסיסקו ונערך באמצעות מערכת הwebex, המאפשרת שיח מרחוק בין המנטורים למשתתפים.
אלו ההמצאות שהגיעו ההמצאות לאירוע הגמר:
- מד מים (תיכון חקלאי ברנקו וייס, פרדס חנה)- מד מים אלקטרוני, המאפשר הצגת צריכת מים ביתית, ניהולה, התרעת שימוש מופרז או דליפה והפניית המים ה”מבוזבזים” לצרכים השונים של הבית. כל זאת על בסיס הגדרת נתוני דיירי הבית וצרכיהם האישיים והספציפיים. בנוסף, המוצר יאפשר תקשורת עם כלל משתמשי האפליקציה לשם השוואת הצריכה, כך שתיווצר תחרות על צריכה מופחתת ויעילה.
- כסא גלגלים חכם (בי”ס השרון, רעננה)- כיסא גלגלים חשמלי המחובר לטלפון בעזרת בלוטוס. בעזרת אפליקציה ניתן לכתוב את היעד אליו רוצה המשתמש להגיע והאפליקציה מכוונת אותו ליעד בדרך הבטוחה והנוחה ביותר לאדם זה. האפליקציה היא אפליקציית ניווט המיועדת לנכים בעלי כיסאות גלגלים והיא מתוכננת כך שהיא מייצרת מסלולים עם מינימום מכשולים העלולים לעכב ולחסום את המשתמש בכיסא. בנוסף, לכיסא מחוברים חיישני מרחק, תנועה, תאוצה, מהירות וקרבה. החיישנים מסייעים למשתמש להתמודד עם מכשולים כמו בור, עמוד ועוד. הם פועלים עם האפליקציה במטרה לכוון את הכיסא למסלול המתאים, כך שהמשתמש לא צריך להחזיק את הטלפון ביד. הכיסא יזהיר בעזרת קול את המשתמש ויכוון אותו (בדומה לוויז) בפניות המתאימות בכדי להגיע ליעד המבוקש.
- Smartticker (בי”ס הר טוב, מטה יהודה)- שעון נוכחות המיועד לקבוצות גדולות כגון תלמידים בהסעה וחיילים, כך שמי שאחראי יודע את מיקומם ומעדכן אם יש מישהו חולה. מתאים במיוחד למנוע מצב של שכחת נוסע בהסעה.
- מגרש חכם (בי”ס נהדה, זמר)- מגרש דשא סיננטי עם חיישנים חכמים ומצלמה המחוברים למחשב מרכזי שמשדר נתונים לכל משתמש של אפליקצייה מותאמת. מגרש זה מכיל מצלמה לתיעוד און ליין על מה שמתרחש במגרש, לצד הימצאות חיישן מד חום, חיישן מד רטיבות, חיישן מד למשקל פסולת בהיכלי פסולת במגרש שנותן התראה לאחראי על פינוי פסולת, חיישן בודק רמת זיהום בשירותים, ואופציה להרשמה למשחק כקבוצה בתוך המגרש או הרשמה ליחידים שמעוניינים לשחק ומחפשים שותפים.
- כף בישול חכמה (בי”ס בן גוריון, פתח תקווה)- כף בישול אשר מתריע על מדדים בתוך סיר הבישול כגון – כמות הנוזלים, טמפרטורה וכו.
- Shower play(בי”ס שז”ר, רחובות)- מערכת בידור למקלחת שמטרתה להנגיש ואת המקלחת ולגרום לילדים להיכנס למקלחת על-ידי הורדת המתח סביב שעת המקלחות. המערכת מורכבת מקפסולת משחק המקושרת לטלפון נייד. הטלפון שולט בהגדרות המשחק, ובאמצעות ספוג בעל חיישן מגע הילדים צריכים למלא אחר משימות שהם מקבלים על מסך בחדר המקלחת. כך התלמידים שמים דגש על משחקים חינוכיים ובטיחות הילדים המתרחצים.
- בטהובן (בי”ס קציר, רחובות)- לוח אלקטרוני עליו מונחים כפתורים ותחתיהם כתב ברייל כשכל כפתור מסמן חפץ (כמו: מפתח, תיק וכו’). על גבי כל חפץ נמצאים חיישן תנודה וחיישן קרבה המחוברים באמצעות “צ’יפ” (מעין מחזיק מפתחות). החיישנים מחוברים בקישורית BT ללוח האלקטרוני ולאפליקציה בטלפון. ברגע שאדם לקוי ראייה לוחץ על אחד הכפתורים המציינים את החפץ, חיישן התנודה מתחיל בהשמעת צליל על מנת לסמן את מיקום החפץ. ככל שהאדם מתקרב אל החפץ חיישן הקרבה גורם לצליל להיות מהיר יותר. בהגעה לחפץ האדם מכבה את הצליל באמצעות האפליקציה.
- הכלבומט (מקיף ד’, אשדוד)- מתקן האכלה ושתיה לכלבים המקצה אוכל ע”פ משקל הכלב. למתקן 2 חלקים: ימני של השתיה והשמאלי שם האוכל. למתקן האוכל חלק עילי נוסף בו מכל אוכל המשחרר כמות אוכל לקערה בהתאם למשקל הכלב. ב-2 הקערות מצוי חיישן צבע לזיהוי חיידקים, המתריע לבעל הכלב כאשר האוכל/השתיה לא לשימוש. בנוסף ישנה אפליקציה ייעודית, עם אפשרות להקצות מזון לכלב לפי רצון הבעלים, לבצע מעקב על מספר הפעמים בו הכלב אכל (על-ידי חיישן משקל בתחתית קערת האוכל) וקבלת התראות על חיידקים באוכל ובשתייה.