חברת NLC Pharma בשיתוף עם ביה”ח הציבורי אסותא אשדוד מודיעות שהחלו בניסוי קליני לבדיקת היתכנות טכנולוגיה לזיהוי מהיר של קורונה (COVID-19). מדובר בבדיקה המזהה את פעילות הנגיף ומביאה מימד חדש ומהפכני לעולם בדיקות הקורונה.
העיקרון של השיטה החדשה, התגלה כבר על ידי ד”ר דורית ארד בזמן מגפת הסארס ופותח לשיטת בדיקה מהירה לקורונה תוך שיתוף פעולה בין חברת NLC pharma לבין מעבדת פרופסור דן פאר באוניברסיטת תל אביב, על ידי החוקר ד”ר אסף עזרא, ומעבדת המחקר בבית חולים הציבורי אסותא אשדוד על ידי ד”ר זיו סביליה. במהלך הפיתוח נבדקו דוגמאות של חולים מאומתים, ומספר דומה של בריאים אשר הראו התאמה מליאה לתוצאות הבדיקה הסטנדרטית המקובלת היום (RT-PCR). הקיף הניסוי המתוכנן הוא 100 דוגמאות.
השיטה החדשה מגלה את פעילות הווירוס החי זאת בהשוואה לשיטות המקובלות: PCR בדיקה סרולוגית ובדיקת אנטיגן הבודקות נוכחות חלקיקים ויראליים, יתכן ישנים, או נוגדנים, ולא את פעילות הנגיף. בדיקה המזהה את פעילות הנגיף מביאה מימד חדש, אמין מדוייק ומהפכני לעולם בדיקות הקורונה.
הבדיקה היא מהירה –התוצאות מתקבלות בתוך פחות מ -10 דקות, וזולה מאד ועל כן ניתן לבצע אותה ככרטיס כניסה לשדות תעופה, מקומות עבודה, ומקומות ציבוריים אחרים למניעת הדבקה ועצירת שרשרת ההדבקה במהירות ויעילות.
הבדיקה מגלה את פעילות האנזים הוירלי 3C-l. אנזים זה אחראי על תהליך ההתרבות של הוירוס בגוף. האנזים C-l 3, נמצא בכמויות גדולות בדוגמאות נוזלים מחלל הפה ומהאף, במיוחד בשלבים ראשונים של ההדבקה, ולכן שיטת הבדיקה החדשה היא הראשונה העשויה לתת מענה להדבקה ע”י חולים אסימפטומטיים, ולזיהוי המחלה בשלביה המוקדמים. בנוסף, במקרים בהם הנגיף כבר אינו פעיל ולכן אינו מדבק, הבדיקה החדשה תזהה זאת לעומת הבדיקות הקיימות שיתנו תוצאה חיובית ומטעה לקיום מחלה פעילה, ולהפך, כאשר בדיקת ה PCR שלילית לאחר מחלה, הבדיקה יכולה למצוא האם עדיין קיימת פעילות אנזימטית וירלית.
השיטה המוגנת בפטנט פותחה ע”י המדענית הראשית, ד”ר דורית ארד, ד”ר לכימיה שנושא המחקרים האקדמיים והתעשייתיים שלה לאורך שנות פעילותה קשורים למלחמה בוירוסים וחקר האנזים 3C.
לדברי ד”ר ארד, המחקר והניסיונות בנושא שנערכו במשך השנים על וירוסים הדומים באופיים לווירוס הקורונה (COVID-19) עברו בהצלחה, “עם התפרצות מגפת הקורונה הערכנו כי ניתן להתאים את הבדיקה שפותחה עבור וירוס הסארס גם עבור הקורונה והגענו למסקנה שהתוצאות עשויות להיות מצויינות.”
“אני מרוצה מתוצאות הניסוי עד כה,” אמרה ד”ר ארד, והוסיפה כי היא “מאמינה כי המשך הניסוי יתקדם כצפוי ובתוך זמן קצר נוכל לדווח על סיום הפיתוח והשקת ערכת הבדיקה המהירה שלנו לשימוש נרחב ולעצירת שרשרת ההדבקה”.