רוב המשרדים שאנחנו מכירים כיום בנויים בשיטה הסטנדרטית, כאשר יש חללי עבודה וישיבה תחומים לכל עובד, הישיבה נעשית בדרך כלל במשרדים קטנים או בחללים המחולקים לפינות. במצב זה אף עובד לא מסוגל לראות את כלל העובדים שאיתו בחדר או במחלקה ובטח שלא לדבר איתם ולהסתכל להם בעיניים.
על אף שזהו העיצוב הנפוץ, רבים טוענים שהוא מוריד את מורל העובדים וגורם להם להיות פחות חברותיים, פחות נעימים וכתוצאה מכך פחות פרודוקטיביים.
שיטה נוספת לעיצוב חלל משרדי נקראת “אופן ספייס”, והיא באה לענות על החסרונות של שיטת סידור המשרד הסטנדרטית. כאשר המשרד מעוצב בשיטה זו, נוצר בעצם חלל פתוח ומרווח במרכז החדר, כאשר העובדים יושבים מסביב ומסוגלים לראות את כל חבריהם, או אף אם יש לכל עובד מקום משלו ואין חלל מרכזי – יש מחיצות המפרידות בין מקומות העבודה אך הן נמוכות וניתן בקלות לתקשר עם עובדים אחרים ולראות במה הם עוסקים.
יתרונות וחסרונות שיטת ה”אופן ספייס”
היתרון המשמעותי ביותר של שיטת ה”אופן ספייס” הוא שהיא מאפשרת לכל העובדים לראות ולתקשר אחד עם השני במקום להיות סגורים בפינה שלהם ולהעביר ימים שלמים עם תקשורת מועטה בלבד. בנוסף, שיטה זו חסכונית באופן משמעותי – משום שאין צורך לבנות קירות ולהתאים לכל משרד ציוד – יש משרד אחד גדול והציוד המרכזי יכול להתחלק בין יותר עובדים.
מנגד, ישנן טענות ששיטה זו מביאה להפסדים ברווחי החברה, משום שכאשר האינטראקציה החברתית רבה מידי העבודה פחות פרודוקטיבית, ומשום שכאשר מתנהל שיח טלפוני עם לקוחות והם שומעים את הרעש של שאר העובדים ברקע – הם עלולים לחשוב שהחברה לא רצינית מספיק ולא דואגת ללקוחותיה ולכן יבטלו עימה עסקאות. בנוסף, לא לכל עובד מתאימה אינטראקציה חברתית אינטנסיבית, ויש כאלו שנפגעים מכך.
איך מעצבים משרד בשיטת ה”אופן ספייס”?
כאשר מחליטים לעצב משרד בשיטה זו, חשוב לשים לב לכך שכל הרהיטים והכלים שנבחרו באמת מתאימים לשיטה ולרצון להפוך את החלל לפתוח, כך שיש לשים דגש במיוחד על רהיטים שניתן לכוונן בקלות, להזיז ממקום למקום ולשנות את המבנה של החדר בלי להצטרך לעבודה מסובכת מידי.
הרהיטים המומלצים למשרדי “אופן ספייס” הינם:
- שולחנות עבודה – חשוב ששולחנות העבודה יהיו גדולים ומרווחים ושיהיה אפשר להעמיד בניהם מחיצות בעת הצורך. ניתן להחליט לקנות שולחנות אחידים כדי שהמשרד ייראה נעים יותר לעין או להתחשב בבחירות האישיות של כל עובד ובצרכים שלו, למשל מבחינת תאי האחסון שהוא צריך, מקום לפרוש חומר כתוב ועוד.
- כיסאות משרדיים – כיסאות על גלגלים או כאלו שניתן להזיז בקלות. חשוב שיהיו נוחים לישיבה, מומלץ להשקיע בכיסאות ארגונומיים כדי שהעובדים יקבלו תמיכה טובה ככל הניתן לגוף
- מקומות אחסון, מחיצות להפרדה בין מקומות עבודה – בהתאם לצרכים האישיים של כל עובד, חשוב שיהיו ניידים יחסית ומודולריים כפי שציינו לעיל?
איך שומרים על מרחב העבודה נוח ויעיל?
לא מספיק לעצב את חלל העבודה באופן הכי יעיל אלא יש צורך גם לשמור עליו ככזה, ולכן חשוב מאוד להיות קשובים לעובדים ולבקשות שעולות מהם. כאשר הריהוט מודולרי – קל מאוד לשחק עם חלוקת החללים במרחב העבודה ולגרום לעובדים להיות שמחים יותר.