מיליוני אנשים ברחבי העולם המודרני והמתועש סובלים מעודף משקל, בשיעור שגובר עם השנים. אנשים זזים פחות, יושבים מול מסכים, אוכלים יותר אוכל מתועש ולא בריא, ומעלים במשקל. התוצאה היא שהרבה מאוד אנשים סובלים ממחלות שונות, הקשורות באופן ישיר או עקיף לרוח החיים הזה. גם ישראל, כמדינה מערבית ומודרנית, סובלת ממגפת השמנה, ומחלות נוספות נלוות, לפי נתוני משרד הבריאות.
אנשים הסובלים מעודף משקל נמצאים בסיכון לסבול מרמת כולסטרול גבוהה בדם ויתר לחץ דם. שתי תופעות אלה יכולות לחולל שורה ארוכה של מחלות, כמו התקפי לב, סוכרת, אסתמה, סרטן מסוגים שונים, דום נשימה בשינה, דלקת פרקים וסיבוכי היריון ולידה.
בנוסף לבעיות הרפואיות הישירות האלה, יש בעיות רפואיות שעל פניהן לא נראות קשורות, אבל נמצאות בהחלט בתוך מעגל התחלואה הקשור לעודף משקל. מדובר, בין היתר, על בעיות אורטופדיות רבות. למשל, עומס על כפות הרגליים ועל מפרקי האגן, שחיקת סחוסים בפרקים שנושאים את המשקל, כמו ברכיים וקרסוליים. פגיעה אורטופדית קשה במיוחד היא פריצת דיסק, שהיא פגיעה ממש בעמוד השדרה.
מה נחשבת “השמנת יתר”?
כדי להבין אם אדם סובל מעודף משקל, נהוג להשתמש במדד מסת הגוף (BMI). המדד משתמש בנתוני הגובה והמשקל של אדם, כדי לברר האם אותו אדם נמצא במשקל נמוך, תקין, גבוה או גבוה מאוד. טווח המדד הוא
אדם הסובל ממשקל-יתר, הוא אדם בעל עודף משקל קל, הנמצא בטווח שבין 25 ל-29.9 BMI. אדם הסובל מהשמנת-יתר, הוא אדם בעל עודף משקל גדול, בעל BMI גבוה מ-30.
השלכות עודף משקל על בעיות אורטופדיות
עודף משקל יכול להוביל לבעיות אורטופדיות המאפיינות אנשים עם עודף משקל, או להחמיר בעיות אורטופדיות שקיימות באוכלוסייה כולה. כמה מהבעיות המאפיינות אנשים עם עודף משקל הם שברים, קרעים ודלקות בגידים, שינויי מפרקים ניווניים, נקעים וכאבים בכריות כף הרגל.
עומס היתר של משקל הגוף על כפות הרגליים, מוביל לכך שהצעדים נעשים קטנים יותר, ונטיית כפות הרגליים משתנה כלפי חוץ. בנוסף, קשת כף הרגל משתטחת בצורה משמעותית.
מה אפשר לעשות?
הפתרון המיידי לעודף משקל הוא דיאטה והתעמלות. אבל הכאבים שנובעים מהבעיות האורתופדיות לא מאפשרים זאת. מה עושים כשכל צעד מלווה בכאבים עצומים?
הקושי הוא גדול, אך יש פתרונות. קודם כל, אם מדובר בבעיה בכף הרגל, אפשר עדיין להתעמל. ישנן פעילויות גופניות שלא מצריכות נשיאת משקל על הרגליים. אפשר לשחות או לרכוב על אופניים למשל. לפני הפעילות הגופנית, ובאופן כללי, כדאי לעשות תרגילי מתיחה, שעוזרים גם הם להקל על הכאב.
עוד פתרון הוא התאמת אביזרים אורטופדיים שמותאמים לאדם ותומכים בכפות הרגליים, בברכיים, בקרסוליים ובגב יכולים לסייע רבות בתנועה ולהקל על הכאב. מדרסים לכפות הרגליים, למשל, מסייעים לשיפור היציבה וכך מפחיתים את העומס על המפרקים. עוד אפשר להשתמש בנעליים אורטופדיות נוחות שכוללות בלימת זעזועים.
סוכרת ובעיות אורטופדיות
עודף משקל יכול להוביל לסוכרת, מחלה כרונית שכמה מתסמיניה הם בעיות אורטופדיות בכפות הרגליים ובגפות התחתונות. הרזייה במקרה זה מאפשרת לחולים לשלוט במחלה ולאזן אותה. חשוב שהפעילות הגופנית תלווה על ידי אנשי מקצוע מהתחום הרפואי, על מנת לא להגיע למצב של פגיעה אורטופדית בגוף. וכמובן, רק לאחר בדיקה של כף הרגל על מנת לחשוף נקודות לחץ אפשריות. זאת בנוסף לשימוש באביזרים אורטופדיים מיוחדים, המותאמים במיוחד למתעמלים.