תא”ל עומר דגן, מפקד יחידת לוטם, על מבצע שומר החומות: “לראשונה, הטרנספורמציה הדיגיטלית של צה”ל תרמה באופן ישיר ומשמעותי לאפקטיביות המבצעית; בזכות הטכנולוגיה – תקפו יותר מטרות בצורה מדויקת, בקצבים גבוהים יותר”. דגן אמר את הדברים בכנס יערות הכרמל 2021 – ועידת הבכירים השנתית של חברת בינת תקשורת מחשבים.
“ליחידת לוטם יש כמה משימות: שיפור האפקטיביות המבצעית והארגונית של צה”ל; הפיכת הפעילות הצבאית לכזו המוכוונת ומבוססת מידע; והפיכת צה”ל לארגון דיגיטלי בפעילותו היומיומית”, כך פתח תא”ל עומר דגן, מפקד יחידת לוט”ם את הרצאתו בכנס יערות הכרמל 2021, ועידת הבכירים המסורתית של חברת בינת תקשורת מחשבים שהסתיימה בסוף השבוע, במלון אוריינט בירושלים.
עשרות בכירים מחברות טכנולוגיה מובילות, וכן גורמים בכירים במערכת הביטחון ינווטו במהלך ימי הוועידה בין מגוון נושאים מתחומי ה-IT, סייבר, בינה מלאכותית, אנליטיקה, אוטומציה, רב ערוציות וכמובן טכנולוגיות ענן.
דגן הסביר כיצד השינויים הדיגיטליים בצה”ל מגיעים לכל חייל וחייל: “המטרה שלנו היא להנגיש יותר ויותר שירותים לטלפון של המשרת – מהחייל בשטח, ועד למפקד בקריה. המטרה היא לשפר באופן משמעותי את חווית המשרת בצה”ל ובטיפול בו. המטרה שלנו היא להפוך את צה”ל להיות מוכוון מידע ומבוסס מידע, ואנחנו עושים כברת דרך משמעותית בדרך לשם”.
“850,000 הורדות ליישום התראות של פיקוד העורף במבצע שומר חומות”
“כמה חודשים לפני המבצע השקנו אפליקציה חדשה לעורף. התחלנו את המבצע עם פחות מ-50,000 הורדות לאפליקציה וזה גדל בצורה חסרת תקדים בתקופה קצרה. במהלך המבצע היה גידול חד מאוד במשתמשים ויכולות הענן – שעליו יושבות כל האפליקציות, היוו את החלק המרכזי באפקטיביות.
“שיפרנו את ההתראות לאזרח בצורה משמעותית בזכות השירותים של צה”ל. במיוחד כשאתה קרוב יותר לעזה – זה הרבה יותר קריטי. סיימנו את המבצע עם יותר מ -850,000 הורדות, גידול אדיר ב-10 ימים של המבצע. סיימנו את המבצע עם 100% התראה, זה הישג מאוד משמעותי”, אומר דגן.
“זינוק משמעותי בצריכת הוידאו והניתוח במהלך המבצע”
“צריכת הידאו במבצע הייתה לאין שיעור גבוהה מבעבר. אפשרנו ניתוחים של וידאו כמעט בזמן אמת כדי לקבל החלטות. עיבוד של נתונים והנגשתם למפקדים בכל מקום ובכל זמן. צה”ל ביצע הערכת מצב דיגיטלית, הנתונים נאספים בזמן ואז המפקדים מכוונים את הכוחות בצורה הרבה יותר טובה”.
“בעבר, לא תמיד הצלחנו לחבר בין כל הגורמים. בשומר החומות השתמשנו בפעם הראשונה בצ’ט המבצעי על מנת לחבר בין כולם. בנוסף, חודשיים לפני המבצע העלינו לאוויר מערכת שמאגדת ומשנעת נתוני וידיאו ותמונה, ונתונים נוספים שמגיעים מחיישנים”.
“בזכות הדיגיטל והיכולות הטכנולוגיות, הבאנו לייעול ולקיצור מעגלי האש של צה”ל. בזכות זה ידענו לתקוף הרבה יותר מטרות בצורה מדויקת ובקצבים הרבה יותר גבוהים. מערכת חדשה שהייתה במבצע היא תמונת שיגורים ונפילות, המציגה את כל השיגורים והנפילות, כולל התקיפות של צה”ל”.
“המערכת הזו יודעת להמליץ על מטרות שכדאי לתקוף. התחלנו לפני למעלה משנה להכשיר דאטה אנליסטים שישבו במפקדות ויעזרו למפקדים לגבש המלצות ולראשונה, דאטה אנליסטים היו בשירות חטיבת המבצעים”.
הטרנספורמציה הדיגיטלית בצה”ל תרמה ישירות לאפקטיביות המבצעית”
“לראשונה הטרנספורמציה הדיגיטלית של צה”ל תרמה באופן ישיר לאפקטיביות המבצעית. זאת בזכות בשלות ארגונית, פלטפורמות דיגיטליות, מערכות מבצעיות ובעיקר אנשים מסורים ומקצועיים, ממשיכים בעוצמה ובתנופה קדימה”.
“נמשיך לשנע מידע, שיביא לשיפור האפקטיביות המבצעית, נהיה עוד יותר מהירים ומדויקים. מאמץ נוסף כרוך בממד האנושי: נעמיק את האיתור של מועמדים לגיוס ונרחיב את האוכלוסיות שאליהן נפנה, כולל נשים ופריפריה”.
כך מסכם דגן את ההישגים הדיגיטליים של צה”ל במהלך המבצע.