כאשר אנחנו מדברים על הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים אנחנו לרוב מדמיינים ילדים אשר מתקשים להישאר מרוכזים במשימה אחת לאורך זמן, ילדים אשר הקשב שלהם הוא קצר ומתפזר, ילדים אשר מתקשים לזכור דברים ועוד תופעות דומות. אבל זו לא התמונה מלאה.
כל התופעות הללו אכן יכולות להתרחש אצל ילדים עם הפרעות קשב והן קשורות ליכולת של הילדים הללו, או יותר נכון לקושי שלהם לווסת את הקשב שלהם .יחד עם זאת, בקרב ילדים עם הפרעת קשב קיימת גם התופעה ההפוכה הנקראת ריכוז יתר. מי שעוסקים בתחום של טיפול בהפרעת קשב וריכוז וודאי מכירים את המושג.
מהו ריכוז יתר
מצב של ריכוז יתר הוא מצב שבו הילד מתרכז במשימה מסוימת עד כדי כך שהוא מתנתק מהמציאות סביבו. על פי רוב, המשימות בהן יתרכז הילד ריכוז יתר יהיו משימות או פעילויות מאתגרות אך לא כל כך מועילות. פעילויות שלא יעוררו אצל הילד אתגר ועניין לא יביאו אותו למצב של ריכוז יתר. כאשר הילד שקוע עד כדי כך בפעילות הוא עלול לאבד את תחושת הזמן שלו, לשכוח לבצע מטלות שוטפות אחרות או לעמוד בהתחייבויות קודמות שלו.
ריכוז יתר – מה עושים איתו?
כאשר עוסקים במצב כזה של ריכוז יתר בקרב ילדים עם הפרעות קשב חשוב מאוד להיות בבקרה באילו פעילויות הילד משקיע את הריכוז שלו. האם אלו פעילויות חיוביות התורמות לו ומפתחות אותו או אולי פעילויות פחות מתאימות כגון התמקדות במשחק מחשב אחד למשך שעות ארוכות? ניתן לנתב את ריכוז היתר של הילד לכיוונים שיעזרו לו, יקדמו אותו ויפתחו את כישוריו. בכל מקרה, כאשר הילד שוקע בפעילות כלשהי במצב של ריכוז יתר חשוב להיות עם היד על הדופק ולהגביל את זמן הפעילות.
דרך נוספת לנתב את ריכוז היתר של הילד לכיוונים חיוביים היא לנתב את ריכוז היתר שלו לעבר פעילויות בהן יהיו לו מגע חברתי, שכן לרוב הנטייה שלו תהיה להתרכז יתר על המידה בפעילויות אותן הוא עושה לבד. אם ריכוז היתר של הילד ינותב לפעילויות כגון ספורט או נגינה בכלי נגינה כלשהו כחלק מתזמורת, הוא יהיה פחות מבודד חברתית, כפי שקורה לעיתים רבות לילדים אלו.
אימון מוחי כשיטת טיפול בהפרעת קשב וריכוז
את יכולת ויסות הקשב של הילד, בין אם מדובר בקושי להתרכז ובין אם מדובר בריכוז יתר, ניתן להגמיש ולאמן. ישנן שיטות של אימון מוחי אשר בעזרתן ניתן לשפר את מיומנויות הקשב והריכוז של הילד ובכך לאפשר לו תפקוד מיטבי יותר.
ריכוז יתר, הנקרא גם מיקוד יתר, נחשב לתופעה מוכרת בקרב אנשי המקצוע, התופעה עלולה לגרום לנשק כמו בזבוז זמן משווע, חוסר יעילות בעבודה, הישגים נמוכים בלימודים, קשיים חברתיים ועוד. באמצעות שיטות טיפול בהפרעות קשב וריכוז במכון מקצועי ניתן לסייע למטופל באמצעות טיפול התנהגותי הכולל מעורבות של הגורמים, לרבות צוות בית הספר וההורים.