במאמר שלפניכם תוכלו ללמוד על כרטיס האשראי החכם, אשר עם הזמן יותר ויותר משתמשים ברחבי העולם מתחילים להשתמש בו, וזונחים את כרטיס האשראי הישן והמוכר. רוצים לדעת למה? המשיכו לקרוא
מהי טכנולוגיות הכרטיס החכם?
כבר שנים רבות אנו משלמים על ידי כרטיסי אשראי. הם מאפשרים תשלום קל ונוח של סכומים שונים ישירות לבתי העסק ללא התעסקות עם מזומן או העברות בנקאיות המסרבלים את הקניה. הטכנולוגיה אותה אנו מכירים כיום בכרטיסי האשראי שלנו הינה הפס המגנטי, אותו מגהץ המוכר וכך מבוצעת הפעולה.
– פותחה טכנולוגיה חדשה לכרטיסי אשראי – כרטיסי אשראי חכמים. הם אינם פועלים על ידי הכרטיס המגנטי אלא על ידי שבב אלקטרוני – מיקרו בקר, שמכיל את פרטי האשראי של בעליו, ומאפשר תשלום על ידי מגע. התשלום בכרטיסי האשראי החכמים מתחלק ל2 אופציות: תשלום באמצעות מגע – המחייב גם הקלדת קוד סודי על מנת לבצעו, ותשלום ללא מגע (contactless) שמאפשר פשוט להצמיד את כרטיס האשראי למסוף על מנת לבצע את התשלום.
למה לעבור לכרטיסים חכמים? מה זה נותן לנו?
מעבר לנוחות בשימוש בכרטיסים ללא מגע, השימוש בכרטיסי אשראי חכמים הינו מאובטח הרבה יותר. ראשית – השבב מקשה בהרבה על זיוף כרטיסי האשראי. בנוסף לכך, הדרישה להקלדת הקוד הסודי לא מאפשרת לגנבים להשתמש בכרטיס – הם פשוט אינם יודעים אותו וזה מנטרל את הכרטיס בעבורם. במדינות שבהם עברו לשימוש כזה נרשמה ירידה משמעותית ביותר בכמות ההונאות בכרטיסי האשראי, אך יחד עם זאת נרשמה עליה במדינות בהם זה לא נעשה. משום כך אם לא נעבור לטכנולוגיה זו, לא רק שרמת ההונאות לא תרד היא אף צפויה לעלות עם השנים. מסיבה זו בנק ישראל נוקט צעדים משמעותיים למעבר כולל בישראל לשימוש בטכנולוגיית כרטיסי האשראי החכמים.
כיצד ניתן ליישם את הטכנולוגיה הזאת מבחינת בית העסק?
החשש ממעבר לשימוש בכרטיסי אשראי חכמים הוא העלות המשמעותית שנושא בחובו מהלך כזה. כל גוף המעורב בכך מנסה להתנער מאחריות ולדאוג שהעלות לא תיפול על כתפיו. בישראל, חברות האשראי לא דחפו לביצוע המהלך משום שברוב המקרים, הנזק מהונאות האשראי הינו של בתי העסק ולא שלהם. לכן, לבתי העסק יש אינטרס משמעותי למעבר זה.
העלות המרכזית של המהלך הינה החלפת המסופונים – אמצעי התשלום בבתי העסק – ולשם כך נדרשים בעלי העסק לבצע השקעה כלכלית מסוימת. לפי החלטת בנק ישראל – עד ה30 בנובמבר 2020 נדרשו כל בתי העסק הגדולים לעבור לשיטת תשלום כזו, ועד 31 ביולי 2021 ידרשו בכך גם בתי העסק הקטנים.
כיצד ניתן ליישם את השימוש בטכנולוגיה הזאת מבחינת הצרכן הפרטי ומה הקשר לקוד הסודי?
מבחינת הצרכן הפרטי – המשמעות היא לעבור לשימוש בכרטיס אשראי חכם. זה דורש פניה לחברת האשראי ובקשה להחלפת האשראי לחכם. מענה זה עלול לדרוש תשלום מסוים שאיננו גדול. צרכנים רבים עשו זאת כבר בשנים האחרונות, במיוחד צרכנים שטסים הרבה לחו”ל משום שמדינות רבות כבר הגדירו זאת כסטנדרט התשלום והן אינן מאפשרות תשלום בדרך אחרת.
בנוסף לזה, הצרכן יידרש לזכור בעל פה את הקוד הסודי שלו (אותו הקוד בו משתמשים על מנת למשוך מזומן בכספומט) לשם ביצוע כל פעולה. בתשלום ללא מגע לא יידרש הקוד הסודי, אך הן כנראה יהיו מוגבלות עד לסכום מסוים. בקניות ברשת לא יתבצע שינוי.