סעיף 135 (1)(א) לפקודת מס הכנסה קובע כי פקיד השומה רשאי לדרוש מהנישומים למלא ולהגיש הצהרת הון. הטופס מוגש למס הכנסה ונועד לספק מידע ותמונת מצב עדכנית של הנכסים בניכוי ההתחייבויות של הנישום, בנקודת זמן מסוימת. הטופס מאפשר לרשות המיסים לאמוד את מצב ההון של הנישום ולבחון שינויים שחלו בין הצהרה אחת לשנייה, ובעיקר לגלות פערים לא מוסברים מאחורי גידול או קיטון בהכנסות ו/או בהוצאות. במאמר זה נסביר מי נדרש למלא הצהרת הון וכיצד עושים זאת נכון.
מהי הצהרת הון ולמי מיועדת?
הצהרת הון היא טופס ייעודי המוגש למס הכנסה על פי דרישת פקיד השומה, הטופס מספק תמונה על מצב ההון של הנישום בנקודת זמן מדויקת. מטרת הטופס היא לאפשר למס הכנסה לאמוד את מצב ההון של הנישום ברגע נתון ולהצביע על שינויים שחלו בין הצהרת הון אחת לשנייה.
יש למלא את הטופס לפי דרישת מס הכנסה, וברוב המקרים רשות המיסים שולחת דרישה מפורשת למילוי הטופס לעצמאים ולבעלי חברות החייבים למלא ולהגיש דו”ח שנתי למס הכנסה, וכן לשכירים בעלי הכנסות גבוהות. בנוסף לזאת, כאשר רשות המיסים מגלה מידע על יחיד שאין לו תיק פעיל ברשויות המס, לדוגמה אדם שרכש רכב יוקרה או מגרש מקרקעין, אך ההכנסה של היחיד נמוכה לכן קיים חשד להעלמת הכנסות – במקרה זה פקיד השומה ישלח ליחיד דרישה למלא את הטופס.
כיצד השימוש בהצהרת הון בא לידי ביטוי על ידי רשויות המס?
לאחר פתיחת תיק ברשויות המס מקבלים דרישה למילוי הצהרת הון ראשונה, את הדרישה מקבלים בדרך כלל בתוך מספר חודשים מיום הקמת העסק. לאחר כ-4 עד 5 שנים מקבלים דרישה חוזרת למילוי הטופס, וכך פקיד השומה יכול להשוות שינויים שחלו בהון של הנישום בין שתי ההצהרות. ההשוואה של שתי הצהרות ההון מאפשרת לרשות המיסים לאתר הכנסות שלא דווחו כחוק, לאתר נכסים ומקורות הכנסה נוספים של הנישום (בארץ ו/או בחו”ל), לבחון הכנסות שבגינן הנישום לא שילם מס ולהצליב מידע לנישומים אחרים ולמקורות מידע מרשויות המס במדינות שישראל חתמה איתן על אמנת מס.
דגשים חשובים בהכנת הצהרת הון
- הצהרת הון כוללת מידע על הנכסים (בארץ ובחו”ל) בניכוי התחייבויות, כולל דיווח על ההון של התא המשפחתי.
- חשוב להצהיר על נכסים שהתקבלו בירושה, במתנה וכד’.
- יש להקפיד על מילוי נכון של ההצהרה, במיוחד כאשר ממלאים הצהרת הון ראשונה.
- עדיף למלא הצהרת הון בעזרת רואה חשבון מנוסה.
- ניתן להוריד את הטופס באתר המקוון של רשות המיסים (טופס 1219).
- יש להגיש את הטופס בתוך 120 ימים מיום קבלת הדרישה למלא את הצהרת ההון.
- יש לדייק במילוי הפרטים ואין להשמיט מידע או לפסוח על שדות חובה למילוי, וכמובן שיש לחתום על ההצהרה.
- חשוב לשמור על מסמכים ואישורים להוכחת שינויים בהון.
כדאי לדעת כי יש שתי אפשרויות להגשת הטופס:
- הגשה פיזית של הצהרת ההון לידי פקיד השומה, חשוב לקבל העתק חתום.
- הגשת הטופס בעזרת מייצג כמו רואה חשבון, באופן מקוון.
חשיבות של ליווי רואה חשבון במילוי הטופס
הטופס מורכב וכולל מספר חלקים, יש למלא את כל השדות הרלוונטיים בדיוק רב וללא השמטת פרטים או טעויות. ישנה חשיבות רבה למילוי הצהרת הון ראשונה בעזרת גורם מקצועי מייצג כמו רואה חשבון או יועץ מס. כדי להגיש את הטופס בזמן וללא טעויות מומלץ לפנות לרואה חשבון ולקבל עזרה במילוי והגשת הטופס, במיוחד בעת מילוי הצהרת הון ראשונה.
המאמר נכתב בעזרת רואה חשבון יורם שיפר, שותף מנהל במשרד רואי חשבון זיו שיפר ושות’ – לחצו על הקישור לכניסה לאתר https://www.zscpa.co.il/.