פיילוט חדש של משרד הבינוי והשיכון ומשרד האנרגיה יוצא לדרך – הבוקר הותקנו ארובות סולאריות במבנים בהם דירות של הדיור הציבורי
לראשונה בארץ: ארובה סולארית לשימוש במבנה מגורים הותקנה בבית שאן ובעכו ב-5 בניינים בהם יותר מ60% דירות של הדיור הציבורי המנוהלות ע”י חברת עמידר החדשה.
הפיילוט הינו במסגרת מכרז שפורסם לפני שנה, בו הוזמנו יזמים להציע שיטות לחיסכון והתייעלות באנרגיה בדיור הציבורי.
הפרויקט משותף למשרד הבינוי והשיכון האחראי על הביצוע ומשרד האנרגיה שהעניק תמיכה תקציבית, במטרה לקדם חדשנות טכנולוגית בתחום התייעלות באנרגיה במבני מגורים קיימים.
שימוש בארובה סולארית מקדם התייעלות באנרגיה, חיסכון כלכלי ושיפור באיכות חייהם של דיירים במבני הדיור הציבורי. הארובה הסולארית תותקן בחדרי מדרגות של בניינים בהם אין חלונות, ותעניק שני סוגי פתרונות עבור הבניין: הכנסת תאורה טבעית שתאפשר חיסכון בשימוש בתאורה חשמלית, ואוורור הבניין אשר עתיד לצמצם את צריכת החשמל הגבוהה לצרכי מיזוג אוויר.
בנוסף, הארובה תשמש מקור להוצאה מהירה של עשן או חומרים נדיפים מסוכנים בעתות חירום.
מהלך זה מתכתב עם צעדי מדיניות משרד האנרגיה במסגרת התוכנית הלאומית החדשה להתייעלות באנרגיה, שפורסמה בדצמבר 2020.
במסגרת הפיילוט יבצע משרד הבינוי והשיכון במהלך השנה הקרובה בדיקות באמצעות חברת בקרה, אשר תעקוב אחר מספר פרמטרים עליהם משפיעה הארובה הסולרית, כגון טמפרטורת חדר המדרגות, איכות האוויר במקום, צריכת חשמל ועוד.
בתום שנה של פעילות תתבצע הערכת מצב ויוחלט האם להרחיב את הפיילוט לבניינים נוספים.
הארובה הסולארית צפויה לייצר חיסכון אנרגיה של כ- 1,500 קוט”ש בשנה לדייר, לגרום לירידה של 5 מעלות ויותר בטמפרטורת השיא בחדר המדרגות בקיץ ולשפר את איכות האוויר על ידי הורדת כמות החלקיקים, ובפרט עובש, בחדר המדרגות. בנוסף, המערכת של הארובה הסולארית עובדת עם קרינת שמש מפוזרת, ונותנת מענה גם בשעות שאין רוח ובכל חלקי העיר. היא בנויה בצורה פשוטה ללא חלקים נעים, אינה זקוקה לחלל גדול, ומספיקה חשיפה מינימלית בלבד של הארובה כלפי חוץ על מנת לתת מענה איכותי ויעיל לבניין ודייריו. יתרה מכך, להתקנת הארובה הסולארית דרושים חומרי בנייה תוצרת הארץ אשר זמינים לשימוש, וההתקנה הפיזית אפשרית על ידי כל עובד המתמחה באלומיניום או קבלן רשום.
חשוב לציין, כי פרויקט זה הינו חלק מהיישום של יעד 11 מיעדי הפיתוח בר-קיימא של האו”ם – ערים וקהילות מקיימות – בישראל.
שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין: “שיפור חיי הדיירים של הדיור הציבורי וקידום של חשיבה, יצרנות ובנייה בת קיימה המחוללת שינוי משמעותי בסביבות מגורים ומעלה את איכות החיים והסביבה גם יחד, הם בין יעדי משרד הבינוי והשיכון שאני רואה חשיבות רבה בקידומם. פרויקט זה המשלב חדשנות וחיסכון כלכלי ואנרגטי, הוא רק צעד אחד מיני רבים שהמשרד עושה לטובת מטרות אלו.”
שרת האנרגיה, קארין אלהרר: “משרד האנרגיה בהובלתי מקדם יעדים שאפתניים לייצור אנרגיה מתחדשת בישראל. היעד החדש נקבע ל-30% עד שנת 2030, כאשר צעד משמעותי בהשגת היעד הינו יישום צעדי המדיניות של התכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה שפורסמה בדצמבר 2020 . התכנית בין השאר מציעה קידום בנייה יעילה באנרגיה ובניה מאופסת באנרגיה בישראל. מדובר ביישור קו עם מדינות מובילות בעולם, אשר מקדמות תכנון ובנייה של מבנים שמייצרים את סך האנרגיה שהם צורכים ממקורות מתחדשים. המשמעות הסביבתית היא צמצום צריכת האנרגיה במלאי המבנים הקיים והחדש והגברת ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים לצורך ניצול מקסימאלי של פוטנציאל השטח הבנוי”.