בפרויקט מיוחד לישיבות התיכוניות בגולן יצאו התלמידים לשיפוץ אנדרטאות נרחב, “מרגש לראות את הדור הצעיר פועל לשימור הזיכרון של עם ישראל”.
לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה יצאו תלמידי מוסדות “רוח הגולן” לשיפוץ אנדרטאות במספר מוקדים ברמה. תלמידי ישיבת “אלוני-הבשן” שיפצו את אנדרטת “ארבעת הנופלים” בתל פארס ותלמידי ישיבת תמ”ר שיפצו את אנדרטת חטיבה 179 ואנדרטת “אור וירושלים” לזכרו של סרן יוסף שריג ז”ל.
בגולן ישנם 165 אתרי הנצחה, והוא מוכר כמקום המונצח בעולם ביחס למספר הלוחמים שנפלו בו. במשך השנים, הצבתן של האנדרטאות ברחבי הרמה נעשתה באופן פרטי על ידי משפחות ולוחמים ולא בהליך תכנוני מוסדר, כפי שהוקמו אנדרטאות בודדות בשנים האחרונות. מכיוון שחלק מאתרי ההנצחה הוקמו באופן אקראי ומאולתר, חלק גדול מהם הוזנחו ונמצאים במצב לא נגיש ולא בטיחותי.
בנוסף לתלמידי אלוני הבשן ותמ”ר, יצאו תלמידי ישיבת רגבים בגולן לשפץ את אנדרטת בית המכס בה נהרגו 11 לוחמי גולני במלחמת ששת הימים. רק לפני כשנתיים זכו הלוחמים של פלוגה ד’ גדוד 13 בחטיבת גולני במלחמת ששת הימים בסגירת מעגל. הוקמה אנדרטה לזכר 11 הלוחמים שנפלו בפיצוץ שארע בבית המכס העליון, סמוך לכביש המוביל לקצרין.
לפני 52 שנה, נכנסו 11 לוחמי הפלוגה, שמונה מהם טירונים בני ארבעה חודשים בצבא, יחד עם סמל המחלקה, מפקד הכיתה וחובש הפלוגה לתוך בונקר תחמושת סורי במטרה לסמן ולהוציא תחמושת שלל שהותיר הצבא הסורי שנסוג. עד היום לא ברור מה אירע שם, אבל הבונקר התפוצץ וכל הלוחמים נהרגו.
מאז אותו יום, אחד מחיילי הפלוגה, זאב שרון, שהיה אז בין הטירונים שהתבקשו ללכת לבונקר, סיפר את סיפור האירוע במטרה להקים את האנדרטה לזכרם. לפני כשנתיים ולאחר מאבק ממושך זכו בני משפחותיהם של החללים, אחיהם ואחיותיהם, באנדרטה המיועדת ללוחמי הפלוגה שנפלו באירוע.
אלא שהאדמה הבוצית והקרקע הנמוכה גרמה לאנדרטה להיות מוקפת בשלוליות מים בוציות. כך הגיע שרון אל תלמידי הישיבה התיכונית “רגבים בגולן”.
“זאב שרון יצר איתי קשר לאחר שצפה בי בתכנית טלוויזיה מדבר על התלמידים שלי ברגבים בגולן שהם צעירים רציניים ואחראיים”, מספר מחנך כיתה ט’ אביעד אורבך. “הוא סיפר לי על האנדרטה שמנציחה את החברים שלו מגדוד 13, וביחד חשבנו על הפרויקט לשיפוץ האנדרטה. נפגשנו לפני פסח כדי לשמוע את הסיפור של הלוחמים ולראות את האנדרטה. הצטערנו לראות שהאנדרטה מוצפת במים. אז לאחר כמה מילות עידוד התחלנו לעבוד: נכשנו עשבים, ניקזנו את המים, סללנו שביל שלא היה קיים וניקינו את השטח כדי שיהיה נעים לשהות במקום.
“בהכשרתי אני מורה להיסטוריה והתלמידים שלי שומעים ממני הרבה על ההיסטוריה של עמנו ומכירים את סיפור מלחמת ששת הימים, לכן הם התחברו מאוד לפרויקט. עשינו מהאירוע הזה חוויה: חילקנו קרטיבים ועשינו ארוחת צהריים מפנקת בשטח. היה להם חשוב להתנדב למטרה חשובה והם השקיעו ועשו עבודה יפה. שיפוץ האנדרטאות הינו צו מוסרי וערכי לזכרם של לוחמינו והוא מחבר אותנו לסיפורי הלוחמים ולגבורתם. נוצר קשר אדוק עם זאב שרון ואנו מתכננים פרויקטים משותפים בעתיד”.
“התרשמתי מאוד מהצעירים החרוצים”, אומר שרון. “הם באו מוכנים לעבודה קשה ולא נרתעו ממנה גם כשהבוץ כיסה להם את הברכיים. הם היו חדורי מוטיבציה. צעירים גזעיים, עם כיפות סרוגות על הראש ואתי חפירה ומעדרים בידיים. היה מרגש ומיוחד מאוד לראות את הדור הצעיר פועל לשימור הזיכרון והגבורה של עם ישראל”.
מנכ”ל עמותת ׳רוח הגולן׳ גבריאל חמו: “התנדבות מחנכת את האדם לצאת מתוך עצמו ולתת לסביבתו, הופכת אותו למעורב בין הבריות ולאדם מתעניין ודואג לזולתו וסביבתו. אנו גאים בתלמידים ובצוות החינוכי של הישיבה התיכונית באלוני הבשן על העשייה החינוכית וההתנדבותית הענפה ועל החיבור המרומם לערכים, ציונות ומורשת ישראל”.