האגודה האורתודונטית בישראל ממליצה להורים להביא את הילד שלהם לבדיקה שגרתית ומקדימה על ידי מומחה ליישר שיניים כאשר הילד מגיע לגיל 8, זהו שלב בו אפשר לאבחן הפרעה תפקודית ולבדוק כיצד השיניים הקבועות מתפתחות. בגיל 8 המומחה יכול לאבחן ליקויי סגר שונים ולקבוע האם נדרש טיפול כבר עכשיו או רק להמשיך במעקב ובהתאם לצורך לעבור יישור שיניים בהמשך.
כיום יש מגוון שיטות ליישור שיניים לילדים, ההחלטה על השיטה המתאימה ביותר חייבת להיות רק של אורתודנט מומחה, ואין להקל ראש במומחיות ובניסיון בטיפולי יישור שיניים.
מתי מתחילים?
בהתאם לצורך אפשר להתחיל בטיפול ליישור שיניים כבר בגיל 8-7, זהו לרוב טיפול ממוקד ומוגבל בזמן שמטרתו למנוע התפתחות של ליקויי סגר חמורים. בדרך כלל מתחילים טיפולי יישור שיניים לילדים לפני סיום החלפת השיניים החלביות, יש להתחיל את הטיפול בזמן הנכון כדי להימנע מטיפולים מורכבים ומסובכים יותר המחייבים לעיתים גם עקירת שיניים קבועות.
אפשרויות חדשות ליישור שיניים
כולם מכירים את הגשר הרגיל המיועד ליישור שיניים, וכמובן את הסמכים המתכתיים. אלו שיטות קלאסיות ליישור שיניים המתאימות במיוחד לילדים ולבני נוער, אך הן פחות מתאימות למבוגרים, וכיום גם בני נוער מעדיפים שיטות מתקדמות וחדשניות יותר המבטיחות מראה אסתטי גם במהלך הטיפול.
יש מספר אפשרויות מתקדמות וחדשות יותר ליישור שיניים לילדים, אחת השיטות היא אורתודונטיה מותאמת אישית, כלומר מתכננים גשר המותאם באופן מושלם לפיו של הילד, בשילוב טכנולוגיות מתקדמות לייצור הסמכים והחוטים בהתאמה אישית מלאה.
אפשר לעבור יישור שיניים גם בשיטת הגשר הפנימי, יישור שיניים פנימי (לינגואלי) מבוסס על הדבקת הסמכים בחלק הפנימי של השיניים לכן לא ניתן לראותם, את הסמכים והחוטים לגשר הפנימי מייצרים בשיטות טכנולוגיות חדשניות.
שיטה נוספת ליישור שיניים לילדים נקראת Clear Aligners, אפשרות זו מבוססת על ייצור קשתיות שקופות שנועדו להחליף את הסמכים, הטבעות והחוטים העשויים ממתכת. הפלטות השקופות מיוצרות מפלסטיק קשיח וקשה להבחין בהן בפיו של הילד, זו שיטה אסתטית ואיכותית יותר ליישור שיניים.
השיטה הידועה שכולם מדברים עליה כיום נקראת אינויזליין, זו אפשרות מתקדמת ליישור שיניים המתאימה לילדים, לבני נוער ולמבוגרים. השיטה מחייבת ציוד מקצועי ומתקדם, התמחות בתחום וניסיון רב, לכן מומלץ לעבור יישור שיניים לילדים באמצעות קשתיות שקופות רק אצל מומחה לאורתודונטיה.
בהתאם לצורך ובמצבים של שיניים בולטות או צפופות, אפשר להימנע מרסן ולהשתמש במכשיר קרייר, לעיתים בשילוב שתל אורתודנטי זמני שמטרתו להפעיל לחץ ולדחוף את השיניים האחוריות ובכך לקצר את משך הטיפול.
הכתבה באדיבות ד”ר שמואל עיני – אורתודנט מומחה ליישור שיניים, בוגר הפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה (בהצטיינות), בוגר התמחות באורתודונטיה בפקולטה לרפואת שיניים בהדסה, בעל תואר מוסמך במדעי רפואת השיניים ויושב ראש יוצא של האגודה האורתודונטית בישראל.