הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הרחבת חוק השקיות ולאפשר הגדלת ההיטל על שקיות נשיאה חד-פעמיות והרחבתו גם לחנויות קטנות
מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות (תיקון – היטל על שקית נשיאה חד-פעמית), התשפ”ב-2022 – של חבר הכנסת יוראי להב הרצנו וקבוצת חברי כנסת. 23 תמכו מול 22 שהתנגדו וההצעה תועבר לוועדת הכנסת שתכריע לאיזו וועדה להעביר אותה. להצעה הוצמדה הצעה של ח”כ גילה גמליאל ולאחר הצבעה אלקטרונית נרשם שוויון 22, ח”כ מנסור עבאס הודיע כי הצבעתו לא נקלטה ויו”ר הישיבה, ח”כ צביקה האוזר החליט לצרף את הצבעתו ובכך החוק עבר ברוב של 23 תומכים מול 22 מתנגדים. לאחר מחאות מצד חברי כנסת מהליכוד ולאחר בדיקת הייעוץ המשפטי הוחלט כי התוצאה תישאר על שוויון 22 כך החוק של ח”כ גמליאל לא עבר. הצעה נוספת שהוצמדה של ח”כ מיכל רוזין עברה גם היא ברוב של 23 תומכים מול 22 מתנגדים.
ההצעה מבקשת לחייב את כלל העוסקים הקמעונאיים בגביית תשלום עבור שקיות נשיאה חד פעמיות, כאשר התשלום שיגבה על ידי עוסקים שאינם קמעונאים גדולים יהפוך לחלק מההכנסות הרגילות של אותם עוסקים. בנוסף, מוצע להעלות את סכום ההיטל המרבי המוטל על השימוש בשקיות, שמותר לשר להגנת הסביבה לקבוע לפי הוראות החוק, מ-60 אגרות לשקל אחד. כמו כן, מוצע לקבוע כי מטרות כספי ההיטל לפי החוק יכללו גם ניקיון של פסולת שקיות חד פעמיות בכלל רחבי הארץ, לרבות בשטחים פתוחים ובשטחים עירוניים.
בדברי ההסבר נכתב: “שקיות הנשיאה החד פעמיות יוצרות כמות גדולה ועודפת של פסולת, שאינה מתפרקת במשך מאות שנים, מזהמת את הסביבה, את השטחים הפתוחים, את החופים ואת הים.
כיום, החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות מחייב גביית תשלום בסך 10 אגורות עבור כל שקית חד פעמית שנמסרת בחנויות המוגדרות כ”קמעונאי גדול”, בעוד שעסקים בינוניים וקטנים אינם מוכרחים לגבות תשלום זה. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה נמצא כי גביית התשלום עבור השקיות האמורות הינו מנגנון אפקטיבי לצמצום השימוש בהן – משנת 2016, בה נכנס החוק לתוקף, נרשמה ירידה של כ- 80% בשימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות. כמו כן, חלה הפחתה של בין 78% (ב-2017) ל-72% (ב-2020) בכמות השקיות שנרכשה על ידי קמעונאים.”