חוק הירושה בישראל מכיר בארבעה סוגים של צוואות, וכדי למנוע סכסוכים קשים ומרים בין היורשים מומלץ לכל אדם לערוך צוואה, עדיף בעזרת עורך דין ירושות וצוואות. יש לא מעט סכסוכי יורשים המגיעים לבתי המשפט, ביניהם גם מקרים של סכסוכים קשים בין אחים בגלל חלוקת הירושה שהותירו אחריהם הוריהם.
אם אתם מעוניינים למנוע מראש סכסוכי ירושה בין הילדים כדאי לערוך צוואה חוקית, אחרת העיזבון לאחר מותכם יחולק על פי דין הירושה. אם יש צוואה, העיזבון מחולק בהתאם לרצונכם החופשי, אך יש להתייחס למקרים ולמצבים שונים, במיוחד במקרים חריגים כאשר יש נתק במשפחה, אחים חורגים, ילדים מנישואים נוספים ועוד.
חלוקת הירושה במקרה שקיימת צוואה על פי דין
אחת הסיבות העיקריות לסכסוכים בין אחים היא סביב נושא הירושה וחלוקת העיזבון. גם אם המנוח הותיר אחריו צוואה ייתכנו מקרים בהם האחים מסתכסכים בגלל אי הסכמה על הוראות המצווה, טענות בגין השפעה לא הוגנת, נתח גדול יותר לאחד האחים וכדומה.
הדרך היעילה למנוע סכסוכי ירושה בין האחים היא לערוך צוואה בכתב בעזרת עורך דין מנוסה. כמו כן, כדאי לערוך בעזרת עורך דין מקצועי מסמך הנקרא הסכם בין יורשים, את ההסכם עורכים במשרד של עורך דין ולאחר מכן אפשר לנסח צוואה המקובלת על כל האחים והאחיות במשפחה.
חשוב להדגיש כי צוואה מונעת סכסוכים קשים בין האחים ושאר היורשים, לכן מומלץ למורישים, בעיקר להורים, לערוך צוואה חוקית עם חלוקת רכוש ברורה בהתאם לרצונם החופשי. ברוב המקרים היורשים יקבלו את הצוואה כפי שהיא ולא יגישו התנגדות לקיום הצוואה. עם זאת, יש מקרים בהם אח או מספר אחים רואים עצמם כנפגעים מחלוקת הרכוש כפי שנקבע בצוואה, ובמקרים אלו הם רשאים להגיש התנגדות לקיום הצוואה לבית המשפט לענייני משפחה.
כדי לממש את העיזבון היורשים צריכים להגיש בקשה למתן צו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה, הרשם מפרסם את הבקשה ברשומות ואם אין התנגדות הוא יחתום על הצו.
חלוקת הירושה במקרה שאין צוואה
אם המוריש לא הותיר אחריו צוואה העיזבון יחולק על פי הוראות דין הירושה, כלומר הרכוש יחולק בשווה בין האחים. אם אחד האחים נפטר, יורשיו באים במקומו כלומר הנכדים של המוריש יקבלו את החלק שמגיע לאביהם. חוק הירושה קובע כיצד יחולק עיזבון המנוח במצבים שונים, ולמרבה הצער לא מעט סכסוכים בין האחים מתגלעים בעקבות חלוקת הרכוש כאשר אין צוואה, ויש תיקים רבים המתנהלים בבתי המשפט לענייני משפחה המתפתחים להליכים ממושכים ויקרים.
אם המוריש לא הותיר אחריו צוואה, יורשיו על פי דין נדרשים לשלוח בקשה למתן צו ירושה לרשם לענייני ירושה, והמתנגדים יכולים להגיש התנגדות והתיק יועבר לבית המשפט.
מקרים חריגים בתהליכי חלוקת ירושה
החוק בישראל קובע שהעיזבון של המוריש יחולק באופן שווה בין ילדיו, בין אם הילדים ביולוגיים ובין אם הם מאומצים. ילדים חורגים לא זכאים לחלק בירושה, לכן הדרך היחידה להוריש להם חלק מהעיזבון היא באמצעות צוואה. יש מקרים חריגים נוספים כמו ילד מחוץ לנישואין, נתק חמור במשפחה, זוגות בהליכי גירושין, צוואה שלא כוללת את כל נכסי המנוח ועוד.
כדי למנוע סכסוכים מראש כדאי לערוך צוואה, ומומלץ לעשות גם הסכם בין יורשים. לאחר מותו של המוריש האחים יכולים להגיע להסכמים גם ביניהם, למשל בדרך של הסתלקות מירושה של אחד האחים לטובת אח או יורש אחר, ויש עוד פתרונות משפטיים עליהם עורך דין מנוסה יכול להמליץ.