“כולנו שווים בנתיב האור” – תחת כותרת זו התקיים אירוע ההוקרה ה-14 לתכנית “נתיב האור” של חברת החשמל. 2000 תלמידי החינוך המיוחד השתתפו השנה בתכנית יחד עם תלמידים מלמעלה מ-1,500 סתי ספר יסודיים כל רחבי הארץ
תוכנית “נתיב האור” היא יוזמה של חברת החשמל ואושרה ללימוד בבתי הספר היסודיים וגני הילדים על ידי משרד החינוך, בשיתוף מרכז השלטון המקומי. התכנית מכשירה “מנהיגות צעירה” של סוכני שינוי בתחום האנרגיה והסביבה . התכנית, מעבירה באופן חוויתי לילדים תכנים מעולם האנרגיה, בטיחות בחשמל והתייעלות אנרגטית – חיסכון בחשמל.
בתכנית השנה השתתפו כ 150,000 ילדים מ 220 רשויות. מתוכם, לראשונה , כ-2,000 תלמידי החינוך המיוחד מ 250 מוסדות חינוך שונים ברחבי הארץ לקחו חלק בתכנית. לאירוע, שהתקיים כפר השיקומי עלה נגב, המציע פתרונות שיקומיים לאנשים עם מוגבלות הגיעו תלמידים מכלל רחבי הארץ, ובמעמד חגיגי הוענק אות יקיר נתיב האור לשש רשויות .
האירוע הינו הוקרה למנהיגות צעירה, “ילדי נתיב האור” המחויבים למנוע תאונות חשמל בקרב אוכלוסיית הילדים ובכך מהווים סוכני שינוי בקהילה. התלמידים לומדים על עולם החשמל וסכנותיו, לאתר ולדווח למוקד 103 על כל תקלה או מפגע, ובנוסף התוכנית מקנה להם ערכים שיהפכו אותם לאזרחים פעילים, אכפתיים המוכנים לתרום לזולת.
השנה, בנוסף, נערכה תחרות ארצית לצילום בקרב המשתתפים בנושא תמונה המציגה התייעלות אנרגטית והפרס הוענק לששה בתי ספר מהיישובים קלנסווה, קרית ארבע, חדרה, ערד, נהריה ופתח תקווה.
האירוע כלל פעילות חווייתית בשיתוף עם תושבים בהם הילדים הופעלו בנושא בטיחות וחיסכון בחשמל והתייעלות אנרגטית .
יו”ר הכפר השיקומי “עלה נגב-נחלת ערן”, אלוף (במיל’) דורון אלמוג: ” קיום האירוע של חברת חשמל בכפר תואם את מדיניות “תיקון עולם” עליה התחייבנו כשהקמנו את הכפר.
בעבר, ובמידה רבה גם היום האדם הנתון במוגבלות שכלית, מבודד מהחברה ולעיתים מוקף בחומות של בושה. חרטנו על דגלנו להעניק אהבה ואיכות חיים גבוהה ככל האפשר לחברים של ערן בננו ז”ל החיים היום בכפר, אבל בעת ובעונה אחת חרטנו על דגלנו גם ניתוץ חומות הבושה.
חרטנו על דגלנו גם להקיף את ילדי הכפר באותה ערבות הדדית המגיעה לכל אזרח במדינת ישראל. חרטנו על דגלנו לשלב אותם בחברה בישראל. לא ניתן לעשות תיקון עולם בישראל בלי ביקורים יום יומיים ובלי קול קורא, לכל הציבור ובתוך כך, חברות מוכרות וגדולות כמו חברת חשמל לבוא
ולקיים אירועים בתוך הכפר. זה חלק מניתוץ חומות הבושה עליהם אני מדבר כבר שנים.
מי ייתן ועוד חברות, ארגונים ויחידים יגיעו לכפר השיקומי עלה נגב –נחלת ערן לביקורים, להתנדבות ולקיום אירועים משמעותיים המשלבים את ילדי הכפר בחברה בישראל.
דרך אירוע כזה ועיצוב תכניו, אנו עשויים לצעוד עוד צעד קטן בדרך לתיקון עולם. נמשיך ונעשה.”
יו”ר חברת החשמל, האלוף (במיל’) יפתח רון-טל: “אני מברך על הצלחת התוכנית בה לוקחים חלק מתנדבים מקרב עובדי חברת החשמל. יותר מכך, אני גאה שהתכנית מתפתחת משנה לשנה ומגיעה ליותר ויותר קהלים ובהם, ילדי החינוך המיוחד. אני מברך על כך שבחרנו לקיים את האירוע כאן, בעלה נגב, מקום ייחודי ומיוחד הנותן מענה טיפולי ושיקומי לאוכלוסייה עם מוגבלות.
ב 17 שנות התוכנית, כ – 1.5 מיליון תלמידים מכל רחבי הארץ רכשו כלים למנהיגות, העצמה ואחריות קהילתית. זאת האחריות החברתית שלנו ותרומתה נוספת של חברת החשמל לקהילה.
הידע שקיים בקרב העובדים הוא נכס שמוטב ויעבור לכלל ילדי ישראל “.
מנכ”ל חברת החשמל, עופר בלוך: ” בחרנו להשקיע בכם, הדור הצעיר – אזרחים משפיעים לעתיד – כשותפינו. יש לכם כל היכולות להפנים את התובנות למה חשוב לנהוג בצורה בטיחותית, מושכלת ונבונה בחשמל בחיי היומיום- אני בטוח שהתוכנית תוביל אתכם לעתיד של אזרחים פעילים ואכפתיים התורמים לחברה.
אני סמוך ובטוח כי הפעלת התכנית במוסדות החינוך המיוחד תיתן את אותותיה- אנו רואים בדור הבא שותפים לאחריות לשנות הרגלי צריכה בראיה בטוחה, חסכונית וסביבתית ולהיות שגרירים שלנו בקהילה.
חברת החשמל רואה בכל אחד ואחד ממשתתפי התכנית אור גדול.”
אודות “נתיב האור”
תוכנית “נתיב האור” פועלת בקרב תלמידי כיתות ד’- ו’ מזה 14 שנה וזו השנה השנייה בה היא נוטלת חלק גם בגנים. בתוכנית לוקחים חלק מוסדות חינוך חילוניים, דתיים, מהמגזר החרדי ,מהמגזר הערבי ומהחינוך המיוחד מ-220 רשויות מקומיות ברחבי הארץ, מרכז ופריפריה עד כה לקחו חלק בתוכנית כ- 1.56 מיליון תלמידים (!).
את התוכנית החינוכית יזמה חברת החשמל בשיתוף עם משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי, והיא מיועדת לחנך את הילדים, ובאמצעותם גם את המבוגרים, להתנהגות נבונה בסביבה צורכת חשמל.
התוכנית נולדה כתוצאה מן הצורך להתמודד עם חוסר בקיאות הציבור בנושא בטיחות בשימוש בחשמל, כאשר הנחת היסוד היא שהתנהגות נכונה ובטוחה תגיע ממקום של ידע וחוויה.
ב”נתיב האור” הושם דגש על יצירת שינוי תרבותי ואקלים של בטיחות. ובנוסף חיסכון בחשמל ושמירה על הסביבה.
בבתי הספר ובגנים מתקיימות פעילויות בהנחיית מתנדבים מקרב עובדי חברת החשמל, המציגים וממחישים בכל החושים את תהליך הפקת החשמל, כללי הבטיחות בשימוש בו, אנרגיות חלופיות ושימוש מושכל בחשמל.