אם יש לנו הזדמנות לחגוג פעמיים בשנה את יום האהבה – בחורף כשכול העולם מציין את ׳ולנטיין דיי׳ ובשלהי הקיץ, כשהיהודים מציינים את חג האהבה – אז למה שלא ננצל אותה?
לאלה מבינכם שנוהגים לחגוג את יום האהבה פעמיים בשנה, בקיץ ובחורף, ומתרגשים מיציאה לבילוי זוגי שבו תעניקו זר פרחים צנוע לנערה האהובה שרשאת או טבעת זהב, הנה כמה עובדות על כל אחד משני ימי האהבה הרומנטיים הללו, שיבהירו לכם את ההבדלים שביניהם.

ט״ו באב יום האהבה היהודי
חודש אב, שכולל את צום תשעה באב, נחשב לחודש אפוף באבל על חורבן בתי המקדש, אבל אז מגיע ט״ו באב, אמצע החודש שבו הירח זורח במלואו, ובו אנחנו חוגגים בשמחה ובהתלהבות את יום האהבה.
כשמחפשים את המקורות לט״ו באב, מגיעים לספר שופטים (כ״א, ט״ו-כ״ד) שמתאר את סיפור פילגש בגבעה שמסתיים בחרם על שבט בנימין שמשמעותו איסור על נישואין עם בנות השבט. עם הזמן, ומתוך חשש לגורל השבט נמצא פתרון שלא יפר את שבועת החרם אבל יאפשר ליצור זוגיות עם בנות בנימין וכך כתוב בסוף ספר שופטים: ״הנה חג ה׳ בשילה מימים ימימה… לכו וארבתם בכרמים. וראיתם והנה אם יצאו בנות שילה לחול במחולות – ויצאתם מן הכרמים וחטפתם לכם איש אשתו מבנות שילה – והלכתם ארץ בנימין:.
למעשה, עוד בימי בית המקדש נאמר בסוף משנת ׳תענית׳: ״לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים שבהן בנות ירושלים יוצאות… חולות בכרמים ואומרות בחור, שא נא עיניך וראה מה אתה בוחר לך…״.
הפרשנות המסורתית מנסה לשוות לחגיגות אלה בכרמים מעמד מכובד יותר, מעין חגיגה של שידוכין כדת וכדין. אבל שנות הגלות הארוכות גרמו לשכחת החג, בין אם בגלל שליהודים לא היו כרמים, או בגלל שהלבבות כבר לא היו משוחררים ונועזים כדי לצאת במחולות נועזים שבהם בנות ישראל ימשכו את ליבותיהם של הבחורים.
ט״ו באב בימינו
בעידן החדש, כשהחלוצים החלו לחזור לארץ ישראל, הפך ט״ו באב לחג טבע עממי ארצישראלי והיום, חגיגות ט״ו באב נערכות במסגרת פסטיבלים ואירועים שונים, כמו פסטיבל חגיגה בלבן בחל מודיעין המזמין את הקהל לחגיגה משפחתית במרחב הכפרי של יערות בן שמן.
כמו חג האהבה בוולנטיין דיי, גם ט״ו באב מאופיין היום במבצעי קניות המתחילים בימים שלפני החג ונמשכים כמה ימים לאחריו. וזוגות אוהבים נוהגים להעניק זה לזו מסרים ומתנות של אהבה כדי להפגין את רגשותיהם.
ולנטיין דיי יום האהבה הבינלאומי
מקורו של חג האהבה הבינלאומי הוא בפסטיבלים ובחגים פגניים שנחגגו בימי החורף ביוון וברומי העתיקה. לאחר השתלטות הנצרות נקבע החג ל-14 בפברואר. החג הפגני במקורו הפך לחגיגה נוצרית שנקראה על שמו של הכומר הקדוש ולנטיין, שהפר את האיסור החמור של הקיסר לערוך טקסי נישואין נוצרים. בעקבות זאת ולנטיין נעצר והוצא להורג. בזמן המאסר התכתב עם בת הסוהר וחתם על המכתב: ״שלך, ולנטיין״. כל אלה הפכו את הכומר לסמל של אהבה שאנשים ממשיכים לחגוג עד היום ברחבי העולם המערבי.
חג האהבה הבינלאומי בימינו
ולנטיין דיי בימינו מאופיין בשלושה מנהגים מרכזיים:
- סמל הקופידון: התינוק המלאכי עם הכנפיים השולח חץ סמלי בלב האוהבים וגורם להתאהבותם.
- כרטיסי ברכה: שהחלו להיות נפוצים לאחר המצאת הדפוס, בתקופה הויקטוריאנית ונשלחו ככרטיסי אהבה.
- זרי ורדים אדומים: הצבע האדום ועלי הכותרת הקטיפתיים מסמלים את האהבה הלוהטת העוטפת ברכות את הלבבות.
הוולנטיין דיי הפך עם השנים לחג ממוסחר שבו החנויות מציעות מבצעים מפתים ובני זוג ברחבי העולם חולקים ביניהם מתנות כסמל לאהבתם.