בעשור האחרון ניתן לראות מגמה בקרב חברות הבנייה המובילות בישראל שמשתמשות בתקן הבנייה הירוקה. נשאלת השאלה האם הבנייה הירוקה היא טרנד חדש וחולף בענף הבנייה או שמא מדובר בשינוי תפיסתי לחיים.
טרנד הבנייה הירוקה
התקן הישראלי לבנייה ירוקה שמספרו 5281 הושק בישראל בשנת 2005 ומאז עבר לא מעט שינויים ועדכונים. טרנד הבנייה הירוקה החל בארצות הברית ובמדינות מתקדמות באירופה, מטרת הבנייה הירוקה היא ליצור סביבת מגורים איכותית, נוחה ובריאותית יותר, תוך מזעור הפגיעה במשאבים הטבעיים המתכלים ומינימום פגיעה בסביבה. באמצעות הבנייה הירוקה שומרים על המשאבים הטבעיים בכדור הארץ, מיישמים שיטות בנייה איכותיות יותר החוסכות מים ואנרגיה, מקטינים את הפגיעה בסביבה ומגדילים את היעילות והנצילות האנרגטית של המבנים באמצעות חומרי בידוד תרמי המביאים לחיסכון משמעותי בהוצאות החשמל והמיזוג עבור הלקוח הסופי.
בבנייה הירוקה נעשה שימוש רב בחומרים הניתנים למחזור כמו גבס, אלומיניום, נירוסטה ועץ, ומשתמשים בחומרים שאינם פולטים גזים רעילים לאוויר. הבנייה הירוקה מתאימה לכל המבנים, כולל בניית רבי קומות למגורים, בנייני משרדים מודרניים, מרלו”גים, מבני תעשייה ומסחר, מוסדות ציבור ועוד.
שימוש בחומרי בנייה ידידותיים לסביבה
כאמור, בבנייה הירוקה שכבר מזמן הפסיקה להיות טרנד פופולרי, נעשה שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, ובמיוחד בונים באמצעות חומרים ממוחזרים וחומרים הניתנים למחזור, וזאת במטרה לשמור על המשאבים ולמזער את הפגיעה בסביבה.
לפני למעלה מעשור החלו חברות בנייה מסוימות להציע מבנים בשיטת הבנייה הירוקה, ובתחילת הדרך רבים ראו בבנייה הירוקה טרנד חולף, אך עם הזמן אומצו תקנים חדשים בארץ ובעולם מאחר והוכח מחקרית כי הבנייה הירוקה מביאה לחסכון משמעותי של עד 30% בצריכת האנרגטית בהשוואה למבנים המוקמים בשיטות בנייה קונבנציונליות.
בנייה איכותית ועמידות לאורך זמן
אמנם, הבנייה הירוקה מייקרת את עלות המבנים, אך כאשר בוחנים את הנושא לאורך זמן מבינים כי השיטה החדשה והמתקדמת יותר תורמת לחיסכון משמעותי עבור הלקוחות, ובנוסף ממזערים את הפגיעה בסביבה. לכן, הבנייה הירוקה כבר מזמן אינה עוד טרנד חולף, למעשה היא הפכה לשיטה המומלצת כיום בארץ ובעולם ורוב המדינות התחייבו לקדם אסטרטגיה ותקני בנייה ירוקה להפחתת פליטת גזי חממה וגזים רעילים אחרים כדי להפחית את זיהום האוויר.
בבנייה הירוקה נעשה שימוש נרחב בחומרים ידידותיים לסביבה כמו חומרי בנייה טבעיים המבוססים על סיד בור טבעי, לעומת השימוש בחומרי בנייה על בסיס צמנט מלאכותי המכילים אפר פחם, חומרים פלסטיים שונים וחומרים מזהמים אחרים. יש מספר שיטות בבנייה הירוקה, למשל בנייה מהירה באמצעות קורות פלדה או עץ, ובבנייה הירוקה נעשה שימוש בחומרים ירוקים העומדים בתקן המחייב כמו לוחות גבס שניתן למחזר, עץ טבעי, חומרי בידוד ירוקים כמו צמר סלעים ועוד.
בבנייה הירוקה משתמשים בין היתר בחומרים על בסיס מינרלים טבעיים שאינם פולטים גזים רעילים, אלו חומרים בעלי כושר ספיגה גבוה, פליטת לחות מצוינת, והחומרים האיכותיים מונעים תופעות כמו טחב והם מבודדים טוב יותר רעשים, חום וקור.
לכן, הבנייה הירוקה אינה טרנד אלא שינוי מבורך המבטיח שיפור בחיי האדם, חיסכון אנרגטי, בידוד תרמי מעולה והמבנים החדשים בשיטת הבנייה הירוקה מבטיחים איכות חיים גבוהה, בריאות משופרת וצמצום נזקים ופגיעה בסביבה.