הפרעות חרדה מהוות את הסוג הנפוץ ביותר של בעיות נפשיות אשר פוגעות הן במבוגרים והן בילדים. מדובר על תגובת חירום טבעית של הגוף על סכנה ועל כן, מצבי חרדה יכולים להתגלות בעוצמות שונות, בצורות שונות וכן יכולים לגרום למגוון תופעות שונות לרבות חוסר נוחות, דפיקות לב מואצות, הזעה, סחרחורות, הזעה ועוד.
לעיתים החרדה תהיה תגובה קיצונית למצבים אמיתיים ולפעמים היא מייצרת פוביה אשר גורמת הימנעות ממצבים שונים שנראים לאדם מאיימים. החרדה יכולה לתקוף את האדם גם רק כאשר הוא חושב על הדבר שנראה לו מפחיד או מאיים. ישנם התקפי חרדה אשר תוקפים את האדם ללא כל אזהרה מוקדמת וישנם כאלה שנבנים בצורה הדרגתית כתגובה של האדם למפגש עם הדבר שממנו הוא חרד. ישנם לא מעט מצבים שהחרדה פוגעת באופן מהותי באיכות חייו של האדם.
מהם הגורמים לחרדה?
הפרעות חרדה עלולות להתפתח כתוצאה מגורמים שונים כאשר לא תמיד ניתן להצביע על סיבה אחת מדויקת להפרעות הללו. על אף שלא מעט אנשים בטוחים כי הפרעה נובעת בשל גורמים פסיכולוגיים כגון: אישיותו של האדם, הרי שחרדה יכולה להתפתח בשל גורמים רבים כגון: גורמים פיזיולוגיים כמו תהליכים כימיים במוח או תורשה, סגנון החיים של האדם, מאורע שהאדם היה מעורב בו בעבר והותיר בו חותם משמעותי, סגנון החיים של האדם ועוד. לחרדה יש גורמים רבים וכאשר אדם מעוניין לטפל בחרדות שלו באופן מקצועי לא פעם הוא ייגש לפסיכולוג או כל איש מקצוע אחר מהתחום כגון: פסיכיאטר, אשר יכול לרדת לשורש החרדה שהוא חווה ולהבין יחד עימו מהם הגורמים המדויקים לחרדה שלו.
כיצד מתמודדים עם התקפי חרדה?
התמודדות עם התקפי חרדה יכולה להשתנות בין אדם לאדם. כאשר מדובר על אנשים שסובלים מהתקפי חרדה לא רציניים, פעם בפרק זמן ארוך, הרי שלא פעם הם יכולים ללמד את עצמם כיצד ניתן להתגבר על התקפי החרדה על ידי אימוץ שיטות הרגעה הן על הגוף ועל הנפש במקרים שבהם ההתקף מתפרץ. כאשר אדם לומד להיות מודע להתקפי החרדה שהוא עובר ויכול גם לזהות אותם, יהיה לו הרבה יותר קל להתמודד עימם.
טכניקה נוספת שיכולה לסייע לאדם להתמודד באופן עצמאי עם התקפי חרדה היא תרגילי נשימות אשר ניתן ללמוד במסגרת שיעורי יוגה או אפילו באינטרנט. תרגול נשימתי יכול לסייע לאדם לקבל את השליטה על המצב. כמו כן, אדם שסובל מהתקפי חרדה יכול לנסות שיטות שונות כגון: הרפיה או דמיון מודרך, אשר יכולות לסייע לו להתמודד עם ההתקף בצורה טובה.
יחד עם זאת, ישנם לא מעט מקרים בהם בלתי אפשרי לטפל בחרדה באופן עצמאי. במקרים מעין אלה חשוב מאוד לפנות לאיש מקצוע מומחה לטיפול בחרדה כגון: פסיכיאטר אשר עוסק באבחון ומתן מענה ראוי לחרדות וזאת בכדי לקבל טיפול הולם למצב כגון: טיפול תרופתי מתאים וכן ליווי ותמיכה של טיפול פסיכולוגי שמטרתם היא לסייע לאדם להפסיק לסבול מהתקפי החרדה שמלווים את חייו ולהצליח לחיות את חייו בצורה טובה יותר.
מתי כדאי לפנות לפסיכיאטר מומחה לחרדות?
כאשר אדם חש כי החרדות שהוא חווה משתקות אותו וגורמות לו להימנע מאורח חיים תקין כגון: האדם נמנע מלעשות דברים שאהב בעבר, נמנע מלשהות בחברה, לצאת לעבודה או לבצע פעולות אחרות שביצע בעבר באופן יומיומי, אין ספק שחשוב מאוד לגשת לפסיכיאטר המומחה בתחום אבחון וטיפול בחרדות וזאת בכדי שהטיפול הממוקד והמתאים למצבו של האדם שהוא יעניק לו, יאפשר לו להתנהל בצורה טובה יותר מבלי לסבול מהתקפי חרדות חוזרים ונשנים.