בין עיקרי התכנית שמציגה חברת הכנסת (העבודה) – חוק חינוך חינם מגיל לידה, שינוי שיטת התקצוב לרשויות המקומיות בפריפריה, הכפלת שכר העובדים הסוציאליים, הקמת 2 בתי חולים חדשים בפריפריה והוספת 9000 מיטות אשפוז למערכת הבריאות
ח”כ לאה פדידה פרסמה הבוקר (ג’) את התכנית “מחברים את ישראל: תכנית למחיקה הפערים בין הפריפריה למרכז”. התכנית עוסקת בנושאי חינוך, רווחה ובריאות.
ח”כ פדידה: “התיקון החברתי הגדול ביותר שצריך להיעשות בישראל הוא מחיקת הפערים בין הפריפריה למרכז. תיקון חברתי גדול מתחיל במדיניות רווחה צודקת לפריפריה. תפקידה של כלכלה חזקה היא לדאוג לאזרחים ולהבטיח שאף אחד לא נשאר מאחור. המבחן הגדול ביותר של מנהיגות הוא הדאגה לחוליה החלשה בשרשרת. מנהיגות שבעה שלא סופרת את הפריפריה צריך להחליף במנהיגות אנושית שמחברת את ישראל ושמה את האדם במרכז. בכנסת הבאה אוביל חקיקה שתסגור את הפערים בין הפריפריה החברתית והגאוגרפית למרכז ישראל. חקיקה חדשה שתחבר את ישראל להיות חברה אחת צודקת. לא ייתכן שבישראל 2019 גורלו של אדם ייקבע ע”פ מקום מגוריו”.
בליבת פרק החינוך עומד חוק חינוך חינם מגיל לידה – ילד לא נולד בגיל 3. נטל התשלומים הגבוה מביא לכך שאימהות רבות נאלצות לצאת ממעגל העבודה והפערים נוצרים מגיל לידה. חוק חינוך חינם מגיל 3 הוא מעשה חברתי צודק עבור כל אזרחי ישראל. עבור הפריפריה, בה השכר הממוצע נמוך יותר וההכנסה הפנויה קטנה יותר, המשמעות של חוק זה תהיה דרמטית.
סוגייה מרכזית נוסף היא שינוי שיטת התקצוב לרשויות המקומיות (מצ׳ינג) בפריפריה – 90% במימון הממשלה ו10% במימון הרשות המקומית, מבלי לפגוע ברשויות האחרות, במטרה לבנות תקצוב הוגן לחינוך בפריפריה. כמו כן, יש לייצר מענקי עידוד למורים בפריפריה על מנת למשוך מורים טובים ואיכותיים.
בליבת פרק הרווחה עומד הכפלת שכר העובדים הסוציאליים. השירותים החברתיים בישראל הם לא על סף קריסה – הם כבר עמוק בתוך המשבר. מאות משרות הקיימות בלשכות הרווחה ברשויות המקומיות במשך שנה ושנתיים -אינן מאוישות בשל תנאי העבודה הירודים והשכר הנמוך. על כן, יש להפוך את המקצוע לאטרקטיבי הרבה יותר מבחינת שכר ותנאי העבודה במטרה לאייש את המשרות ולייצר כח אדם איכותי עבורנו. נושא מרכזי נוסף הינו העלאת קצבאות הנכות והקשישים והצמדתן לשכר המינימום.
בליבת פרק הבריאות עומדים הקמת 2 בתי חולים חדשים בפריפריה. בישראל חסרים כיום לפחות 2 בתי חולים חדשים. אחרי שנים של הפרטה אכזרית של מערכת הבריאות הציבורית וקיצוץ תקציבים בלתי מרוסן שהוביל נתניהו עוד בתפקידו כשר האוצר, הגיע הזמן להשקעה מחודשת במערכת הבריאות. הקמה של שני בתי חולים ציבוריים חדשים, האחד בצפון הארץ והשני בדרום, יפחיתו את העומס על בתי החולים, יפתחו תקנים חדשים ויעשו צדק עם תושבי הפריפריה המשוועים למערכת בריאות ציבורית איכותית.
עוד בפרק הבריאות: הקמת רפואה דחופה ושיקום בפריפריה. מערכת בריאות ציבורית חזקה היא קודם כל מערכת בריאות נגישה, כיום בצפון ובדרום אין מענה לרפואה דחופה, מרכזי שיקום שניתן למצוא בשפע במרכז הארץ אינם קיימים בפריפריה. בכוונת ח”כ פדידה לקדם הצעת חוק שתחייב את קופות החולים להקים מרכזי רפואה דחופה ומרכזי שיקום עפ”י פרמטרים של מרחק וגודל אוכלוסייה בכדי להבטיח טיפול שיקום וחירום לכל אזרח בישראל.
ח”כ פדידה תפעל גם להוספת 9000 מיטות אשפוז למערכת הבריאות ולקדם בדיקות רפואיות בכיסוי מלא לתושבי הפריפריה. בכדי לזכות בבדיקות רפואיות בכיסוי מלא, כלומר בחינם, קופות החולים מחייבות את תושבי הפריפריה לבצע את הבדיקות רק בבתי החולים איתם יש לקופות הסדרים. כך נוצר מצב שנשים הרות, אנשים מבוגרים וחולים נאלצים לנדוד עשרות קילומטרים במרחקים גדולים ממקום מגוריהם בכדי לקבל בדיקה חינם. ח”כ פדידה תמשיך לקדם את הצעת החוק שלה שתחייב את כל קופות החולים בהחזר מלא עבור בדיקות לתושבי הפריפריה.